Štrajk glađu u Radio Gračanici

Oni zahtevaju da im država posle devet godina reši radni status. Glavni i odgovorni urednik Radio Gračanice Zoran Stanković izjavio je da na zahteve honorarnih radnika niko iz Vlade Srbije do sada nije odgovorio i da su oni bili primorani na takav potez.


„Njima je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić dao obećanje da će u roku od 15 dana da im saopšti odgovor“, kazao je Stanković.


Radnici nisu dobili nikakav odgovor i zato su stupili u štrajk, naveo je on.


Stanković je rekao da 11 honorarnih saradnika Radio Gračanice nisu socijalno i zdravstveno osigurani i da je iznos njihovih mesečnih zarada veoma mali.


Radio Gračanicu osnovali su radnici RTV Priština koji su 1999. godine proterani sa svojih radnih mesta i to je prva lokalna radio stanica koja je svoj program počela da emituje od dolaska međunarodne misije na Kosovo.


U Mitrovici nastavljeni protesti


Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su jutros protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kososkoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i KFOR-a 1999. godine.


Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da radnici pravosudnih organa ostaju dosledni svojim zahtevima o povratku u zgradu Opštinskog i Okružnog Suda u Kosovskoj Mitrovici.


Ispred kapije Suda i danas je razapeta bodljikava žica, a zgradu obezbeđuju pripadnici KFOR-a.


Protest je protekao bez incidenata.


U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

Tagovi

Povezani tekstovi