Stranica Seksizam naš svagdašnji na društvenim mrežama objavila više od 1000 primera seksizma iz medijskih članaka

slika: canva
slika: canva

Seksizam naš svagdašnji stranica je na društvenim mrežama Facebook i Instagram na kojima se gotovo svakodnevno objavljuju primjeri seksizma i homo/bi/transfobije iz medijskih članaka, oglašivačkih kampanja i izjava osoba na pozicijama moći. Stranicu od 2017. godine vodi Centar za građanske inicijative Poreč, a otada broji više od 1000 objavljenih primjera, dok je 55 najgorih prijavljeno nadležnim institucijama koje redovito reagiraju.

 

Medijima su izdane preporuke, upozorenja i sankcije, dok je nekoliko nacionalnih oglašivačkih kampanja uklonjeno. Stranica je dosad vođena isključivo volonterski, no od 1. listopada ove godine Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i organizacijom Kvenréttindaféla g Íslands ostvario je sredstva Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Fonda za aktivno građanstvo u okviru EGP grantova u iznosu od 89.812,51 eura. 

 

Ova sredstva od iznimne su važnosti za ključne probleme projekta – neprepoznavanje seksizma i njegove štetnosti, blage sankcije, normalizacija i prihvaćanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, a time i u javnosti te njegovo rijetko i sporadično prijavljivanje. Opći cilj projekta je povećati poštivanje ženskih ljudskih prava putem smanjenja pojavnosti seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.

 

Projektom će se omogućiti: dodatna edukacija organizacija civilnog društva koje će aktivno pratiti i prijavljivati medijske objave nadležnima; kreiranje priručnika i policy preporuka za suzbijanje seksizma; provedba medijske kampanje za osvještavanje problema i utjecaja seksizma na društvo

 

Kao rezultat navedenih aktivnosti, povećat će se broj prijava seksističkog sadržaja u medijima i oglašivačkim kampanjama, educirat će se javnost o štetnom utjecaju seksizma te će se zagovarati strože kazne za medije i oglašivače koji opetovano krše zakone i produciraju seksistički sadržaj.

 

Projekt „Seksizam naš svagdašnji“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Tagovi

Povezani tekstovi