Strepnje lokalnih medija

backa_palanka__opstina05_rha

[box align=’box-center’ id=’7773′]

Za lokalnu RTV BAP nadležni su izjavili da je sednica odložena za 15. jun zbog bolesti pojedinih odbornika. Drugim rečima skupštinska većina koju čine SNS, SPS i još nekoliko koalicinih partnera ne bi imala većinu od 22 odbornika, s obzirom na to da lokalni parlament broji 42 odbornika.
Trebalo je da se raspravlja juče o 20-tak tačaka dnevnog reda, a svakako je najznačajnija odluka o završnom računu budžeta opštine za 2014. godinu, čiji je krajnji rok za usvajanje 15. jun. Šta će se desiti ako ni tada ne bude održana sednica, niko nije hteo da komentariše. Očekivala se juče rasprava o izveštaju o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za prošlu godinu i programu za ovu. 
Zaposleni u opštinskom Javnom preduzeću RTV BAP planirali su da juče zatraže od predsednika Skupštine Mite Lačanskog, odnosno odbornika, da u dnevni red uvrsti i problematiku vezanu za privatizaciju ove medijske kuće. Radio BAP osnovan je 1995. godine, a TV BAP dve godine kasnije, ali dugo posluju kao jedinstveno preduzeće. 
– Zaposleni u našoj kući, a ima nas 38, žive u neizvesnosti – kaže Sava Bajac, odgovorni urednik TV BAP – Rok za privatizaciju ističe 30. juna, a koliko mi znamo ništa još nije urađeno na tom planu, kao ni na planu izrade socijalnog programa, odnosno mogućih otpremnina. Socijalni program trebalo bi da sačine predstavnici rukovodstva preduzeća, sindikata, ali da u tom poslu učestvuju i predstavnici lokalne samouprave, jer je opština osnivač ove medijske kuće. Šta će biti ako se ovaj posao ne uradi do kraja meseca, a ostanu ovakvi rokovi ne smemo ni da pomislimo, jer čak postoji mogućnost da firma ode u stečaj, a tada se zna šta će biti sa nama zaposlenima. Očito je da ne treba čekati samo na Agenciju za privatizaciju. 
Kako smo čuli pomeranje datuma održavanja sednice lokalnog parlamnta omogućiće da se na dnevnom redu 15. juna nađe i pitanje privatizacije opštinskog javnog informativnog preduzeća, odnosno da se da odogovor na pitanje – šta će biti sa zaposlenima. Pored JP RTV BAP u ovoj opštini postoji još i privatni Radio „Impuls“ i to je sve od elektronskih medija, a od štampanih tu su lokalne „Nedeljne novine“ i „Bačkopalanački nedeljnik“, inače privatni list. „Nedeljne novine“ su list sa tradicijom od pola veka i jednom je bio privatizovan, a potom je privatizacija poništena, pa je postavljen zaštitnik državnog kapitala.

Tagovi

Povezani tekstovi