Stručnjaci: Taktika SNS – upadicama i vređanjem obesmisliti debate u emisijama

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac odlučio je da napusti studio Radio-televizije Srbije jer, kako kaže, razgovor sa ljudima kao što je Milenko Jovanov nije moguć. Nimalo, kaže, nije prijatno sedeti pored osobe koja od početka sabotira svaki pokušaj da dođete do reči.

„Tu nema ideologije, tu nema programa, tu nema politike. To je – kako opstajati u vlasti. A najbolji način je da pokažete da ste veći Vučić od Vučića, veći naprednjak od naprednjaka i da ste spremni da uradite sve. Da ste čovek specijalnog zadatka“, rekao je Lutovac.

Čovek specijalnog zadatka u žižu javnosti je ušao kada se kao mlada nada Demokratske stranke Srbije zalagao za uvođenje patrola koje će proveravati da li nacionalne manjine govore srpski jezik, da bi nakon toga usledio njegov „transfer“ u Srpsku naprednu stranku i fotelja potpredsednika partije.

Dočekan je uz fanfare, a crveni tepih položio mu je lično predsednik, predstavljajući ga kao mladog lava, borca bez straha, koji ga jako podseća na njega kad je bio mlad. Sve u svemu, čoveka čije ime treba zapamtiti.

„Mislim da je to bio trenutak iskrenosti. Potpisao bih njegovu izjavu“, kaže Lutovac.

Jer, riku mladog lava dobro je zapamtila supruga lidera Narodne stranke Nataša Jeremić, nakon što ju je Jovanov, u saopštenju koje i dan danas uvek stoji na stranici Srpske napredne stranke, nazvao glavnom narkodilerkom u Srbiji.

Najavljivao je prugasto odelo za Bojana Pajtića, a nedavno bio akter incidenta u Skupštini Vojvodine, kada je provocirao šefa pokrajinskog odbora Narodne stranke.

Jovanov se dokazao u psovanju, vređanju i sabotaži sagovornika, ocenjuje profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jelena Đorđević. Kaže, on je samo jedan od najboljih izdanaka „večernje škole“ koju, po svemu sudeći, pohađaju funkcioneri SNS-a, koja ih uči – ne daj protivniku ni da zausti.

„Ako vi ne možete doći do reči, a to je metod svugde, na svim televizijama, ili ako nešto govorite, govori sedmoro ljudi u glas, to je samo fingiranje dijaloga koji uopšte ne postoji. Jer vlast ne želi da čuje nikog drugog. Dakle, zaista mislim da dijaloga u javnim medijima nema“, smatra Đorđević.

Prema njenim rečima, opozicija u takvim uslovima ne bi trebalo ni da se pojavljuje u emisijama, budući da će zasigurno biti izmanipulisani ovom taktikom. Nadglasani i bez mogućnosti da pošalju političku poruku.

Tagovi

Povezani tekstovi