Studente novinarstva u Srbiji čeka izazovna karijera

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

NOVI SAD, SRBIJA – U borbi protiv opadanja nivoa slobode medija u Srbiji, studenti novinarstva spremni su da obuku plašt i sami budu promena koja je zemlji potrebna.

„Mislim da mi kao mladi novinari imamo prostora da medije učinimo boljim“, kaže Andrea Knežević, apsolvent Univerziteta u Novom Sadu.

 

Ovi učenici ulaze u profesiju koja nije dovoljno poštovana ili zaštićena. Mnoge novinske kuće u zemlji šire vladinu propagandu, a ne objektivne, istinite informacije, objašnjava profesorka Jelena Kleut.

 

Kleut kaže da ovakvo pristrasno okruženje vesti nije jedina prepreka sa kojom se studenti suočavaju nakon diplomiranja. Neki novinari su privođeni jer su birali stranu koja dovodi u pitanje odluke vlade.

 

„To je profesija koja je nesigurna ne samo u pogledu mogućih napada na novinarstvo, već i u pogledu plate, u pogledu radnog vremena“, dodaje ona.

 

Da bi pomogli studentima da razumeju nedostatke medija u Srbiji, Kleut kaže da oni pokazuju primere dobrog novinarstva i razgovaraju o razlikama između njih.

 

Kleut naglašava da je novinarstvo poziv i da je inspirisan strašću njenih učenika za poslom koji ima veliku odgovornost prema javnosti.

 

Knežević i koleginica Dijana Dacin kažu da je postojanje platforme za podsticanje promena neprocenjivo, uprkos mračnom oblaku koji trenutno okružuje novinarstvo.

 

Knežević ističe da je posebno zainteresovana za rad sa drugim mladim ljudima na pronalaženju rešenja za zajedničke probleme.

 

S druge strane, Dacin kaže da je zainteresovana za istraživačko novinarstvo — iako su istraživački novinari predmet uznemiravanja.

 

„Kada završite priču i nađete nešto što je bilo nezakonito… neki zločin i slične stvari koje se mogu obelodaniti javnosti… onda mora da je vredno toga“, rekla je ona.

 

Naučiti da opstajete uprkos eventualnoj odmazdi vlasti je samo nešto sa čime se studenti moraju nositi, kaže je Knežević.

 

„To je posao koji smo izabrali“, naglašava ona. „Moramo naučiti da živimo sa tim ako želimo da stvorimo bolju medijsku sliku u budućnosti.

 

Tagovi

Povezani tekstovi