Studentima novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu ukidaju- radijsko novinarstvo?!

Izvor: canva
Izvor: canva

Fakultet političkih znanosti od jeseni privremeno ukida usmjerenje radijskog novinarstva, vijest je koja je šokirala studente novinarstva na tom fakultetu. To je izborni kolegij na 3. godini koji upisuju brojni studenti. Rasprava traje već neko vrijeme, a objavu je o protivljenju ukidanja smjera u prvih sat vremena podržalo preko 150 studenata na Teams grupi fakulteta. – Nebuloza je da ukinu kolegij za medij koji je temelj današnjeg medijskog okruženja – rekao nam je student druge godine studija novinarstva.

 

 

O svemu smo razgovarali s dekanom FPZG-a Andrijom Henjakom, koji ističe da općenito imaju nedostatak nastavnika koji bi izvodili novinarske kolegije. Kazao je da je teško naći predavače u tom području koji bi htjeli raditi na na fakultetu, te koji bi to mogli odraditi kvalitetno.

 

– Oni rade druge stvari i ne mogu se posvetiti studentima i nastavi u potpunosti – kazao je dekan, te dodao da je zamrzavanje izbornih predmeta uobičajeno kad nema nastavnika.

 

Henjak objašnjava da vanjski suradnici koji su do sada izvodili tu nastavu više neće raditi na fakultetu. No dekan glavnu odgovornost prebacuje na Odsjek za novinarstvo i medijsku produkciju koji, kako je rekao, „nije kreirao kadrove i vodio računa o tome“. Predmet će uvrstiti u nastavu kad nađu predavače.

 

S Odsjeka nam zasad nisu odgovorili. Studenti s druge strane odgovornost vide i u dekanu.

 

– On je dekan, odgovoran je za cijeli fakultet, ne za jedno usmjerenje – kaže nam jedan od studenata.

 

Kako nam kažu, čini se da problem nije samo u predavačima. Radio Student, koji je „dijete“ ovog fakulteta i jedan je od važnijih neovisnih radijskih programa, nakon renoviranja zgrade fakulteta bit će prebačen u podrum.

Tagovi

Povezani tekstovi