Studentski bunt na Internetu

Potpisi građana Niša prikupljaju se od 29. aprila do 6. maja na sedam punktova u gradu. Pošto je prvog dana akcije „Za samo nekoliko sati“ prikupljeno više od 2.000 potpisa, organizatori veruju da će do naredne subote peticiju potpisati više od 15.000 građana. Kako je saopšteno u „Petici“ na njen Internet forum stigao je veliki broj poruka studenata Univerziteta u Nišu. Oni pozivaju kolege i profesore na proteste koje su „zakazali“ za ovu sedmicu odmah po okončanju prvomajskih praznika. „Niš je svet“, „Napred studenti, nek’ bude gotov stvarno“, „Ajmo, ajde svi u napad“ i „Da li se Otpor ugasio?“, neke su od poruka „Internet generacije“.


Kolegijum TV5 najavio je tokom praznika da će podneti tužbu zbog klevete protiv člana Saveta RRA Vladimira Cvetkovića koji je za RTS izjavio da osnivački kapital te televizije „nije čist“. Na molbu da prokomentariše optužbe da je Savet RRA svojom odlukom beogradizovao medijsko tržište u Srbiji, Cvetković je kazao da je „u zemlji od osam miliona stanovnika teško praviti dobru i uspešnu televiziju izvan glavnog grada“.
Televizija 5 je saopštila i da će u zakonskom roku podneti prigovor na odluku Saveta RRA jer smatra da je ispunila sve zakonske i konkursne uslove za dobijanje frekvencije. Ona je najavila i mogućnost pokretanja upravnog postupka pred Vrhovnim sudom Srbije, a nešto ranije i obraćanje OEBS, relevantnim ambasadama i Evropskom sudu za ljudska prava. Ova medijska kuća je tada podsetila da je RRA grubo prekršila princip decentralizacije medija u Srbiji iz „Razvojne strategije radiodifuzije“.
Savet RRA je u obrazloženju za dodelu nacionalnih frekvencija TV5 pomenuo samo u jednoj rečenici, zamerajući joj što je kao jedan od četiri vlasnika „identifikovana“ Olivera Nedeljković, sestra Bogoljuba Karića, koja je pod istragom. U peticiji su, pak, naveli da nikada nisu krili činjenicu da je porodica Karić od 1995. godine manjinski vlasnik, ističući da ona, kako su kazali, nikada nije uticala na uređivačku politiku te televizije.


Z. Miladinović

Tagovi

Povezani tekstovi