Sud odbio krivičnu tužbu predsednika Opštine Grocka protiv Jovanovića i Matorčevića

Simonović je tužbu podneo 31. decembra 2018, dvadeset dana nakon što je novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću zapaljena kuća u Vrčinu, za tekstove koji su objavljivani na ovom sajtu od februara do septembra 2018. godine.

Kako je UNS-u rekao Matorčević, Srećko Vasić je bivši komunalni inspektor u Opštini Grocka koji je bio sagovornik u tekstovima objavljenim na ovom sajtu.

U tužbi se navodi da su okrivljeni u tekstovima, kao i u podnesku koji su 3. 9. 2018. godine dostavili Opštinskom pravobranilaštvu Gradske opštine Grocka, Simonovića „okarakterisali epitetima ‘lopov i bahati direktor’“.

Sudija Slavko Žugić u rešenju koje je doneto 15. januara 2019. godine, u koje je UNS imao uvid, ocenio je da nedostaju „potpuni subjektivni elementi koji se tiču krivice i umišljaja okrivljenih“.

U tužbi se navodi da su „okrivljeni bili uračunljivi i svesni protivravnosti dela i hteli su upravo posledicu kakvu i postigli-duševnu patnju Dragoljuba Simonovića izuzetno velikog inteziteta“. 

Međutim, u obrazloženju suda stoji da „delo koje im se stavlja na teret nije krivično delo“.

Inače, protiv ovog rešenja moguća je žalba Višem sudu u Beogradu.

Matorčević kaže da je „interesanto je da je sud odbio tužbu u rekordnom roku, kao i da je pisana nakon svega što se izdešavalo sa Jovanovićem i sa mnom“. On dodaje da se, suprotno navodima iz tužbe, u tekstovima „nisu služili rečima ‘lopov i bahati direktor’, već da je predsednik Opštine Grocka sam to zaključio“.

Podsetimo, u oktobru Matorčević je u Leštanima fizički napadnut kada su mu nanete lakše telesne povrede. On je ovaj incident prijavio policiji, kako je tada rekao UNS-u.

Dva meseca nakon toga, novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u Vrčinu. Jovanović je tada UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik Opštine Grocka.

Osumnjičeni za paljenje kuće Aleksandar Marinković i Bojana Cvetković-Šijacki 23. 12. 2018. godine uhapšeni su. Osim njih uhapšen je i Igor Novaković zbog sumnje da ih je angažovao za novac.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Bojana Cvetković-Šijacki priznala je da je dovezla Marinkovića do Jovanovićeve kuće. Marinković je razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil „mercedes“ i zapalio ga. Požar se proširio na celu Jovanovićevu kuću. Bojana Cvetković-Šijacki je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu.

Ona je na osnovu sporazuma osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Tužilaštvo još uvek nije saopštilo rezulate istrage u vezi sa drugim osumnjičenima.

Tagovi

Povezani tekstovi