Sud ponovo na potezu

Profesor na Pravnom fakultetu Union univerziteta i bivši član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Vladimir Vodinelić očekuje da će odluka saveta o dodeli nacionalnih TV frekvencija biti oborena pred Vrhovnim sudom Srbije.
– Ona ima još većih opterećenja u pogledu nezakonitosti nego što je ova o oduzimanju prava na emitovanje BK televiziji. Nijednoj televiziji ne može definitivno biti oduzeta frekvencija dok konkurs ne bude potpuno završen, odnosno dok ne isteknu rokovi u kojima nezadovoljne televizije mogu da pred Vrhovnim sudom Srbije podnesu tužbu napadajući odluku o sadašnjoj raspodeli frekvencija i dok Vrhovni sud ne kaže da li su te njihove tužbe osnovane ili ne – kazao je Vodinelić.


On nije mogao da komentariše odluku Saveta RRA kojom je Televiziji BK ponovo izrečena jednomesečna zabrana emitovanja, samo nekoliko sati pošto je Vrhovni sud oborio prvobitnu zabranu emitovanja, jer obrazloženje te odluke nije objavljeno. „Prvobitna odluka o oduzimanju frekvencije Televiziji BK je bila toliko ogrešenje o pravo da sud nije bio u stanju da ispita zakonitost, jer nije sadržavala čak ni opis onoga što se nekome stavlja na teret“, ocenio je Vodinelić. Prema njegovim rečima, prvobitna odluka Saveta RRA da privremeno zabrani emitovanje programa Televiziji BK bila je ogrešenje o ustavna i međunarodna jemstva slobode medija. „Izrečena je najteža kazna, a nigde nismo imali priliku da vidimo šta je ta televizija uradila što bi opravdavalo tako tešku sankciju“, rekao je Vodinelić. Ipak, on je izrazio uverenje da Savet RRA neće moći da u budućnosti ignoriše odluke Vrhovnog suda Srbije, jer bi time prekoračio svoja ovlašćenja, što bi bio osnov za razrešenje članova saveta.
– Za mene sve ovo stvara dilemu da li je reč o tome da se Savet oseća toliko jakim da ga ne interesuje šta je pravo, ili ga ne interesuje zato što ne zna. I u jednom i u drugom slučaju to je strašno, jer Savet je formiran upravo da bi se starao da se zakon sprovodi“, rekao je Vodinelić.
Advokat Radio televizije BK Dejan Manojlović najavio je da će podneti žalbu Vrhovnom sudu Srbije na novu odluku RRA, kao i krivične prijave protiv svih koji nisu poštovali odluke suda.
Oglasila su se i novinarska udruženja Srbije i Vojvodine jer smatraju da se načinom na koji Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) donosi i sprovodi odluke, ugrožavaju opšte medijske slobode zagarantovane Ustavom, Zakonom o informisanju i međunarodnim dokumentima. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Društvo novinara Vojvodine, u zajedničkom saopštenju navode da mediji ne bi trebalo da trpe zbog različitih tumačenja odluka najviših sudskih instanci u zemlji, kao što se događa u slučaju odluka vezanih za zabranu rada BK televizije. „Podsećamo na pravilo da se odluke takvih instanci, ma kakve bile, poštuju. One mogu biti javno osporavane, ali nikako ignorisane i zaobilažene“, navodi se u saopštenju. Udruženja navode da su iznenađena brzinom kojom je Savet RRA, nekoliko nedelja pre isticanja zakonskog roka, odbio sve prigovore zainteresovanih emitera za dobijanje nacionalnih frekvencija i podsećaju da su neki od prigovora dostavljeni dan uoči objavljivanja odluke o njihovom odbijanju.


R. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi