Sud u Moskvi naredio hapšenje u odsustvu TV novinara Alexandera Nevzorova

moskva

Protiv Nevzorova je 22. marta podnesena krivična prijava po ruskom Zakonu o „lažnim vijestima“.

Sud u Moskvi je u petak naredio hapšenje u odsustvu Alexandera Nevzorova, istaknutog ruskog novinara i kritičara Kremlja, koji je optužen za širenje „lažnih informacija“ o ruskoj invaziji u Ukrajini.

 

Iz moskovskog Okružnog suda Basmanny je 6. maja saopćeno da će Nevzorov, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, biti pritvoren na dva mjeseca ako se ikada vrati u Rusiju ili ukoliko tamo bude izručen.

 

Protiv ovoga novinara je 22. marta podnesena krivična prijava po ruskom Zakonu o „lažnim vijestima“ prema kojem se kriminalizuje „javno širenje lažnih informacija“ o ruskoj vojsci. Prema ruskom tužilaštvu, Nevzorov je objavio „namjerne lažne informacije“ o napadu ruskih snaga na porodilište u Mariupolju, te je Istražni komitet Rusije pokrenuo toga dana postupak protiv njega zbog objava na društvenim mrežama Instagram i YouTube u kojima je naveo da su ruske oružane snage namjerno granatirale porodilište u ukrajinskom gradu Mariupolju.

 

Mnogi civili su ubijeni u tom napadu, dok je Kremlj negirao da su civili bili gađani.

 

Supruga Nevzorova je u martu na Instagramu napisala da se ona i njen suprug nalaze u Izraelu, ali da ne planiraju da u toj zemlji ostanu za stalno.

 

Nevzorov je negirao optužbe Moskve, a istragu protiv njega je nazvao smiješnom i napisao otvoreno pismo glavnom ruskom istražitelju pozivajući ga da zatvori slučaj.

 

Podsjetimo, osam dana nakon invazije na Ukrajinu, koja je započela 24. februara, Rusija je usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za one koji su osuđeni za namjerno širenje „lažnih vijesti o ruskoj vojsci“.

 

Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za pojedince osuđene za to krivično djelo, dok je kazna za distribuciju „namjernih lažnih informacija“ o ruskoj vojsci koja vodi do „teških posljedica“ 15 godina zatvora.

 

Takođe, propisano je nezakonitim „pozivanje protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije“ ili „zbog diskreditacije takve upotrebe“ uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.

 

Ministarstvo pravde Rusije je 22. aprila uključilo Nevzorova u registar stranih agenata, dok je 4. maja stavljen na međunarodnu potjernicu.

 

Tagovi

Povezani tekstovi