„Sudija-sudiji 600.000 dinara“

U tekstu „Sudija – sudiji 600.000 dinara“, uredništvo tog lista ocenilo je da bi štampu trebalo ukinuti ili je svesti samo na hvalospeve „ako bi, daleko bilo, presuda kakvu je izrekao Okružni sud postala deo sudske prakse“.


„Ako je kažnjivo ustupati novinski prostor za iznošenje kritičkog mišljenja građana i lične argumentacije za to na račun nosilaca javnih poslova i funkcija, onda ste na korak od suspenzije jednog od osnovnih ljudskih prava – slobode mišljenja i izražavanja“, navedeno je u tekstu.


Uredništvo „Svetlosti“ je ocenilo da je kažnjavanje novina za objavljivanje autentičnog, uljudnog i kritičkog mišljenja jednog punoletnog i sasvim uračunljivog građanina – presedan u sudskom tretmanu medija.


„Dotle nije dosegla ni primena Šešeljevog zakona o javnom informisanju s kraja devedesetih godina prošlog veka“, navelo je uredništvo.


Presuda je izrečena prošlog četvrtka „na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“ privatne tužilje, sudije Okružnog suda u Kragujevcu, Simonide Miloradović.


Prema mišljenju sudije koja je izrekla presudu Grozde Arnaut list se ogrešio time što je u rubrici Pisma čitalaca 13. septembra 2007. godine objavio pismo „Izigran za očevinu“ koje je bilo potpisano punim imenom i prezimenom autora.


Prema navodima uredništva, tekst je bio napisan pristojnim jezikom, a autor je koncizno i razumljivo izneo svoje argumente i ocene, bez govora mržnje, neprimerenih kvalifikacija ličnosti ili zadiranja u nečiju privatnost.


Zbog sumnje u objektivnost sudija kragujevačkog Okružnog suda „Svetlost“ je u toku postupka tražila od Vrhovnog suda Srbije njihovo izuzeće navodeći da je tužilja sudija istog suda, ali je VSS odbio predlog.


Presuda protiv kragujevačkog nedeljnika „Svetlost“ je prvostepena i postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Srbije.


 

Tagovi

Povezani tekstovi