Suđenje Simonoviću: Odbrana osporava da se Milan Jovanović umalo ugušio u požaru

Izvor: Foto:_E-Stock_milos_rafailovic ; N1 printscreen
Izvor: Foto:_E-Stock_milos_rafailovic ; N1 printscreen

Na današnjem suđenju Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ispitivana je Jovanovićeva supruga Jela Deljanin. Među mnogobrojnim pitanjima advokata odbrane bilo je onih o tome kada je građena kuća, ko je sve živeo u njoj, na kojoj temperaturi puca staklo i koliko kilograma ima njen suprug koga je Deljanin, prema navodima optužnice, te noći izvukla iz kuće. Odbrana je aludirala na to da ona to nije mogla sama da učini, te da se Jovanović zapravo nije gušio od dima te noći i da je, štaviše, lično pozvao vatrogasce.

Kako navodi portal Raskrikavanje, u nastavku današnjeg suđenja u Drugom osnovnom sudu, Jovanovićeva supruga Jela Deljanin je izjavila da ostaje pri iskazu koji je pred sudom dala početkom juna 2020. i napomenula da se Milanu Jovanoviću i njoj pogoršalo fizičko i mentalno zdravlje nakon požara. Pre svega, tvrdi da Jovanović po šesnaest sati dnevno provodi prikačen na kiseonik, a da ona pati od anksioznosti.

 

„Vrlo malo spavam jer sam preživela šok, ne bih ovo poželela nikome, čak ni onima koji su zapalili našu kuću”, rekla je Deljanin.

Potom su usledila pitanja advokata odbrane, fokusirana na osporavanje navoda iz optužnice o dešavanjima te noći – da je Deljanin izvukla iz kuće svog supruga koji se nagutao dima, i da su komšije pozvale vatrogasce i hitnu. Odbrana je aludirala na to da Deljanin nije mogla da ga iznese sama iz kuće, štaviše – da je Jovanović bio u svesnom stanju jer je, kako tvrde, lično pozvao vatrogasce, ističe Raskrikavanje.

 

Simonovićev advokat, Ivica Vuković, upitao ju je koliko Milan Jovanović ima kilograma odnosno da li je moguće da ga je poluonesvešćenog te noći sama iznela iz kuće.

 

„Nisam ga merila, verujte. Moj jedini cilj je bio da spasem svog supruga iz dima. Ne znam kako, dobila sam neku nadljudsku snagu”, odgovorila mu je.

 

Vuković je pitao i kako je moguće da je Jovanović pušten istog dana iz bolnice, kako Jela Deljanin tvrdi, kada je tog jutra davao izjavu na TV Prva i to u odelu. Deljanin je objasnila da je Jovanoviću odelo pozajmio komšija.

 

Advokaticu drugog okrivljenog Vladimira Mihailovića, Aleksandru Zlatić, između ostalog je zanimalo gde se nalazila kada je videla vatru i kada je dim ušao u kuću.

 

Deljanin je objašnjavala da je bila na spratu kuće kada je čula pucanje i šištanje, i da je vatru u garaži videla sa terase. Navela je da je dim ušao u kuću kada su popucala stakla, na šta ju je advokatica upitala – na kojoj temperaturi puca staklo. Deljanin je odgovorila da ne zna jer nije stručna za to. Zlatić je pitala još sličnih pitanja – da li su popucala stakla od vrata ili prozora, koliko su ulazna vrata udaljena od sobe u kojoj je novinar spavao, kao i ko je otvorio ulazna vrata – ona ili njen suprug.

 

„Kakav Milan, ja sam ga vukla, ja sam otvorila vrata”, odgovorila je ona, navodeći da ga je ostavila kod drveta u dvorištu da povraća i otišla po pomoć kod komšija.

 

Osim osporavanja njenih tvrdnji o samoj noći požara, odbrana je nastojala da dovede u pitanje i iznos materijalne štete. Naime, i u prethodnom i u ovom postupku, advokati okrivljenih tvrde da je materijalna šteta znatno manja nego što stoji u optužnici.

 

Podsetimo, ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara prortala Žig info Milana Jovanovića počelo je ispočetka nakon više od šest meseci odlaganja, početkom septembra ove godine.

 

Prvostepenom presudom iz februara 2021. osuđeni su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, izvršilac Aleksandar Marinković, koji se nalazi u bekstvu i drugooptuženi Vladimir Mihailović. U odvojenom postupku osuđen je i Igor Novaković.

Apelacioni sud je ukinuo jednu presudu u decembru 2021. godine, a drugu u junu 2022. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi