Suđenje Simonoviću odloženo za septembar, nisu se pojavili advokati

Na ročište nisu došli advokati optuženih Dragoljuba Simonovića i Igora Novakovića, koje je sud zbog nedolaska kaznio sa po 80.000 dinara. 

Sudija je rekao i da nema uslova za nastavak suđenja danas.

Optuženi Aleksandar Marinković takođe nije došao na suđenje, a njegov advokat rekao je da ne zna zašto.

Sud je prethodno odbio da glavni pretres za paljenje kuće Jovanovića, zakazan za danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, bude odložen zbog korišćenja godišnjih odmora, kako su u zahtevima naveli advokati svih optuženih.

Na prethodnom ročištu održanom 24. maja Ivica Vuković i Viktor Gostiljac, advokati Dragoljuba Simonovića, kao i Goran Pejić, advokat Igora Novakovića, najavili su podnošenje krivičnih prijava za otmicu, iznuđivanje iskaza i za zloupotrebu službenog položaja protiv postupajućeg tužioca Predraga Milovanovića, upravnika Okružnog (Centralnog) zatvora i N. N. lica iz MUP-a, jer su kako su naveli – po njihovim saznanjima, vršili pritisak da kao naručioca paljenja kuće navedu Dragoljuba Simonovića.

Na suđenju je do sada samo pročitan optužni predlog, tako da u nastavaku sudjenja Simonović i ostali optuženi treba da se izjasne da li su krivi.

 Na prvom ročištu Simonović se nije pojavio, uz obrazloženje da nije dobio poziv. Na prethodno je došao a ispred sudnice ga je čekalo tridesetak pristalica.

Odbrana je tražila da se glavni pretres ne otvori, tvrdeći da je optužni predlog neosnovan, ali je sudija, posle medjusobnog ubedjivanja sa advokatima odbrane, to ipak uradio.

Novinar Jovanović, koji je objavio više tekstova u kojima je označio Simonovića kao odgovornog za razne malverzacije, ocenio je da je reč o opstukciji.

Simonovića tužilaštvo tereti da je naložio paljenje automobila Jovanoviću i za to obećao nagradu, pa je krajem prošle godine u njegovu garažu ubačen molotovljev koktel, od kojeg je izgorela kuća i pričinjena šteta veća od pet miliona dinara.

Tužilaštvo je za Simonovića predložilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Za ostale optužene predložilo je kazne od pet do šest godina, dok je sa jednom osobom zaključen sporazum o priznanju krivice za kaznu od pola godine kućnog zatvora.

Simonović je podneo ostavku na funkciju u opštini i Srpskoj naprednoj stranci, tvrdeći da je reč o poličkom obračunu sa njim.

Nakon što je optužen, Simonović je tužio Jovanovića zbog tvrdnji koje je u tekstovima izneo protiv njega.

Budžetska inspekcija je prošle sedmice, preneli su mediji, počela je da kontroliše finansijsko poslovanje opštine Grocka za vreme dok je Simonović bio na njenom čelu.

Tagovi

Povezani tekstovi