Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Počelo iznošenje završnih reči odbrane

Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija

Na ponovljenom suđenju za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije danas je počelo iznošenje završnih reči odbrane. Advokati okrivljenih Radomira Markovića i Miroslava Kuraka zatražili su njihovo oslobađanje od krivice, a sutra će svoju završnu reč imati advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja zastupa preostale okrivljene – Ratka Romića i Milana Radonjića.

Nakon što je u septembru dva puta odlagano, danas je počelo iznošenje završnih reči odbrane u ponovljenom postupku za ubistvo novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije. Tako su u sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu završne reči danas izneli advokati Radomira Markovića, nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti (RDB), Vladimir Marinkov i Dušan Mašić. Završnu reč izneo je i advokat Stevan Protić koji zastupa nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miroslava Kuraka.

 

Trojica advokata zatražila je da se njihovi klijenti oslobode optužbi.

 

Podsetimo, u julu je zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio da Sud četvoricu okrivljenih kazni maksimalno. U tom slučaju, zatvorskim kaznama u trajanju od po 40 godina bili bi osuđeni kao podstrekač – Radomir Marković, zatim kao organizator – nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, a kao neposredni izvršioci ubistva – bivši operativac RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

 

Da iznese svoju završnu reč prvi je danas imao priliku Vladimir Marinkov, koji je istakao da neće govoriti o kršenju pretpostavke nevinosti tokom postupka, o uticaju medija na Sud, o navodnim dokazima o telekomunikacijama, niti o tome ko je ubio Ćuruviju jer je, kako je rekao, to posao tužioca. Tako je on svoju završnu reč posvetio „jednom jedinom dokazu“ na osnovu kog se za ovo ubistvo tereti Marković, a to je, prema njegovim rečima, iskaz Milorada Ulemeka Legije.

 

Marinkov je kazao da je potpuno jasno da priča Ulemeka data u iskazu nije istina. Reč je o iskazu u kom je Legija rekao da je 29. ili 30. marta 1999. godine došao u Beograd na sastanak sa Markovićem. Na tom sastanku je Marković navodno od njega zatražio da ubije jedno lice. Marinkov je dodao da tvrdnja Legije da je u kancelariji Franka Simatovića zatekao Radomira Markovića nije tačna jer je krajem marta zgrada RDB-a u ulici Kneza Miloša bila prazna zbog toga što je bila na meti NATO bombardovanja. On je istakao da nema dokaza da je Marković ulazio u tu zgradu, kao i da Legija sigurno 29. marta nije bio u Beogradu, a kamoli na sastanku sa njegovim klijentom.

 

Ocenio je neistinitim i deo iskaza u kom je Ulemek naveo da je Marković Romića i Kuraka oslovio sa „oni Radonjini koji su ubili Ćuruviju“ jer Romić tad već nije bio operativac nego inspektor, a Kurak nikako nije mogao da učestvuje u akcijama DB-a.

 

„Ne postoji čak ni osnov sumnje da je Radomir Marković učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije, a kamoli bilo šta drugo“, zaključio je Marinkov i zatražio od suda da donese oslobađajuću presudu za Markovića posebno „zbog porodice Slavka Ćuruvije koja zaslužuje istinu“.

 

S druge strane, drugi Markovićev branilac Dušan Mašić je kazao da je tužilac u svojoj završnoj reči izneo jednu nestinu – da je Marković naredio Ćuruvijino praćenje. Rekao je da to nije tačno te da Marković nije znao da praćenje postoji.

 

On je takođe zatražio oslobađajuću presudu za Markovića koga, kako kaže, zna 30 godina od kojih je on 21 u zatvoru „samo zato što je patriota i častan i dobar čovek“.

 

„Možete ne da ga oslobodite, nego da mu date nagradu. Njegov život je uništen“, rekao je Mašić sudskom veću.

 

Pored Markovićevih advokata, danas je završnu reč izneo i Stevan Protić – advokat Miroslava Kuraka kome se sudi u odsustvu jer je od početka suđenja u bekstvu. U kratkom izlaganju rekao je da nema dokaza da je njegov klijent kriv.

 

„Pošto nema ni dokaza, nema ni završne reči“, kazao je Protić i od suda zatražio da Kuraka oslobode optužbi.

 

Suđenje se nastavlja sutra kada će advokatica preostalih okrivljenih – Ratka Romića i Milana Radonjića – Zora Dobričanin Nikodinović izneti svoju završnu reč za koju je rekla da je na preko 80 stranica teksta te da neće stati u pola ili sat vremena iznošenja.

 

Podsetimo, Ćuruvija je ubijen u Svetogorskoj ulici u Beogradu 11. aprila 1999, a suđenje okrivljenima za njegovo ubistvo počelo je tek 16 godina kasnije. Iako je u aprilu 2019. doneta prvostepena presuda kojom su bivši funkcioneri državne bezbednosti Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina, a Romić i Kurak na po 20 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo je presudu i postupak vratio na početak. Apelacija je tako odlučila s obrazloženjem da je optužnica prekoračena jer je bez jasnog objašnjenja uvedeno novo i nepoznato lice kao neposredni izvršilac likvidacije. Tako je prvostepenom presudom sud kao neposrednog izvršioca ubistva označio N.N. lice umesto Romića i Kuraka koje je Tužilaštvo teretilo kao neposredne izvršioce.

 

Ponovljeni postupak počeo je u oktobru 2020, a od tada su ročišta neretko odlagana.

Tagovi

Povezani tekstovi