Sufinansiranje medija u Valjevu – ponižavajuća najniža ponuda za projekat

„Dobila sam informaciju da, kada je bilo pitanje raspodele sredstava, da su medijskim kućama koje nisu bliske vlasti, tačnije, izveštavale su i kritički su imali osvrt na rad lokalne samouprave, gradonačelnik nije hteo da da ništa od tih sredstava i onda je rekao „dajte im po deset hiljada dinara“. I onda su ga obavestili da ne postoji cifra, jer je tada bio minimalan iznos pedeset hiljada po projektu. Evo, ove godine, on je verovatno zbog toga i smanjio na deset hiljada dinara, koliko najmanje može da dobije jedan projekat, što je apsolutno ponižavajuće za bilo koji medij“, navodi novinarka Danijela Dovever.

„S druge strane, ako bi vlast dodelila deset hiljada dinara nekome ko podnese projekat u trajanju od pet, šest meseci i ko ima određeno novinarsko ime u Valjevu, za koga se zna da može da iznese taj projekat, onda to u najmanju ruku nije fer i ne bi bilo pošteno“, dodaje novinar Mijo Stojkanović.

Dobri poznavaoci prilika u valjevskim medijima znaju da na ovim konkursima prolaze novinari koji podržavaju aktuelnu vlast, a ta podrška ide dotle da se javno obračunavaju sa svojim kolegama koji imaju kritički odnos prema nekim pojavama u gradu, pre svega, kada su u pitanju raspodela budžetskih sredstava i koruptivne radnje.

„Moja pretpostavka jeste da mi nismo dobili sredstva zbog toga što na našoj televiziji se emituje emisija „Govornica“, to je emisija koja ima kritički stav prema svemu što se dešava u celoj državi, a ne samo u gradu. Ona iako je autobiografska emisija, ljudi su imali pravo da iznesu svoje mišljenje, što se očigledno lokalnoj, pa ni nacionalnoj vlasti nije dopalo“, navodi Dovever.

Prema informacijama koje do novinara nezvanično dolaze iz Gradske kuće, koliko će koji iznos dobiti koji medij u Valjevu, donosi sam gradonačelnik, uz dodatne pritiske i sugestije iz centrale.

Pokušaj N1 da dobije nekakva pojašnjenja ovakve odluke, naišao je na ćutanje od strane nadležnih.

Kako u ovakvim uslovima i situaciji, kada se valjevskim novcem finansiraju beogradski mediji, opstaju novinari u Valjevu?

„To je mukotrpno, više nego mukotrpno i ja žalim za time što ne postoji osetljivost kod takozvanog realnog sektora“, ističe Stojkanović.

Dosadašnja iskustva na konkursima govore da nije bitan kvalitet projekta, ni iskustvo novinara, već da prolaz na konkursu i visina sredstava zavise pre svega od toga u kojoj meri podržavate aktuelnu gradsku vlast.

 

Tagovi

Povezani tekstovi