Sukob javnih servisa i Ministarstva kulture

U saopštenju se ističe da medijski servisi ne žele da učestvuju „u jednodnevnoj, masovnoj raspravi, na početku procesa prilagođavanja medijske regulative evropskim standardima“, koja se održava danas u Palati Srbije u organizaciji Ministarstva kulture.


Aleksandar Tijanić kaže za Danas da ne dolazi u obzir da učestvuje u radnoj grupi Ministarstva kulture, jer umesto da u njoj budu prisutni predstavnici komercijalnih stanica, „u radnoj grupi se nalazi advokat, dok niko iz javnih servisa Srbije nije pozvan“.


– Mozak koji je to smislio želi da okupi na jedan dan 150 ljudi i da šest sati trtljaju o slobodi medija, kako bi na tom vašaru imao pokriće da je bila javna rasprava. To je, bre, koješta. Izmena medijskih zakona je ozbiljno pitanje za celo društvo i srpske medije – naglašava Tijanić.


U saopštenju RTS-a i RTV-a ističe se da zaobilaženje široke i višemesečne javne rasprave, neprikupljanje stavova stručne i široke javnosti i sastav Komisije, ukazuju na to da se javni servisi dovode u zavisnost od izvršne vlasti. Na pitanje Danasa da li to znači da RTS nema poverenja u pojedine državne institucije, Tijanić kaže da ne veruje nikome dok ne dokaže suprotno.


– Zbog ovakvog postupka Ministarstva kulture, koje je formiralo radnu grupu bez prethodnog objašnjenja šta time želi da postigne, naravno da postajem sumnjičav u državne institucije. Takođe, opet su okupljeni oni koji su prošli zakon napisali veoma loše. Možda im je neko naredio prošli put da svoj posao urade loše? Kakva mi je garancija da to neće opet učiniti – naglašava Tijanić.


Kako navodi, RTS je još pre mesec i po dana formirala komisiju koja će zajedno sa RTV uraditi predloge onih članova zakona koji se tiču funkcionisanja javnih servisa. Prema Tijanićevim rečima ti predlozi će biti stavljeni na uvid javnosti, s obzirom na to da je rad na njima u poodmakloj fazi. „Međutim, nas niko nije zvao da to predstavimo skupu Ministarstva kulture“, tvrdi naš sagovornik.


RTS i RTV direktno su u saopštenju prozvali pomoćnika ministra kulture zaduženog za medije, poručivši da je rad na medijskim zakonima „obavijen netransparentnošću, misterioznošću, kadrovskom pristrasnošću i arbitražom Dragana Janjića“.


Dragan Janjić kaže za Danas da je Ministarstvo kulture obavilo seriju poseta medijskim institucijama, pa i RTS-u, pripremajući se za početak rada na prilagođavanju medijske regulative evropskim standardima.


– Kao što je bila pozvana da učestvuje na svim medijskim skupovima do sada, RTS je pozvana i na današnji skup u Palati Srbije. Takođe, ministar Nebojša Bradić i ja smo ranije razgovarali s predstavnicima Javnog servisa o svim medijskim pitanjima – ukazuje Janjić.


Naš sagovornik ističe da će Ministarstvo uzeti u obzir predloge javnih servisa, ali da nije do RTS-a i RTV-a da naprave nove medijske zakone.


– Zna se ko piše zakone. Ne može jedna institucija sama za sebe da izmeni postojeći ili donese novi zakon – zaključuje Janjić.


Jelena Diković

Tagovi

Povezani tekstovi