Sutra izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Foto: Cenzolovka
Foto: Cenzolovka

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je za sutra 14.30 zakazano izricanje nove prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.

Prvu presudu iz aprila 2019. godine, Apelacioni sud je ukinuo.

 

Fondacija navodi da se radi se o izuzetno važnom procesu za ubistvo koje je, prema svim dokazima iznesenim tokom sedmogodišnjeg procesa, kao i prema prvoj prvostepenoj presudi, organizovala i izvršila država, odnosno njena tajna služba.

 

„Istraga ovog slučaja je od prvog dana na različite načine opstruirana, svedoci zastrašivani, dokazi uništavani i prikrivani, dok je optužnica podignuta tek 15 godina posle zločina. Nerazumljivo je bilo i stalno odugovlačenje procesa i njegovo obesmišljavanja kršenjem prava na suđenje u razumnom roku“, saopšteno je.

 

Naglašeno je da ova presuda nije samo važna za novinare i medijsku zajednicu zato što treba da pokaže da se mora zaustaviti nekažnjivost zločina prema novinarima, već i zato što država i društvo moraju da se suoče sa zločinima iz prošlosti, posebno onim u kojima su učestvovale institucije države i koji su inicirani iz političkog vrha zemlje.

Tagovi

Povezani tekstovi