Sutra počinje digitalizacija Srbije

digitalizacija-tanjuh

[box align=’box-right’ id=’7234′]

„Najvećim projektom u istoriji emitovanja televizije, omogućeno je pokretanje digitalnog signala, koji će od sutra biti dostupan građanima Vršca i okoline“, saopštilo je danas JP „Emisiona tehnika i veze“.

To je omogućeno zahvaljujući uspešnoj realizaciji projekta digitalizacije i postavke neophodne tehničke opreme, koju je sprovelo JP „Emisiona tehnika i veze“ u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prvo isključenje analognog signala i zvaničan prelazak na digitalni sistem zakazani su u emisiona stanica Vršački breg u Vršcu, navodi se u saopštenju.

Uz minstra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, početku procesa digitalizacije prisustvovaće i v.d. direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić.

Po završetku procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 95 odsto teritorije Srbije, što je propisano Ženevskom konvencijom. 

Prelaskom sa emitovanja putem analognog na digitalni signal, građanima Srbije biće omogućene mnoge pogodnosti, kao što su mogućnost gledanja telelevizije bez smetnji u slici i tonu.

Uz mogućnost gledanja dvadesetak različitih programa na jednom kanalu, biće im omogućenja opcija „odloženog gledanja“ emisija, filmova…kao i mnoge druge mogućnosti.

Ranije je najavljeno da će digitalizacija u Srbiji biti obavljena do 17. juna – a do 18. maja će cela Vojvodina biti digitalna, a od 25. maja veliki predajnik Avala emitovaće isključivo digitalni signal.

Posle Vršca, koji će prvi preći na isključivo digitalni signal, u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor, Kikinda, a potom 18. maja Čot – Venac.

Posle prelaska Avale na emitovanje isključivo digitalnog signala i centralna Srbija će biti digitalna, a na kraju i jug Srbije i Jastrebac.

Gogić je prethodno za RTS rekao da od sutra kreće digitalizacija Srbije objasnivši da se to ne odnosi na građane koji imaju kablovsku televiziju ili gledaju televiziju preko interneta.

On je rekao i da će domaćinstva sa „set top boksovima“ imati digitalni signal čak i sa najstarijim televizorima.

Gogić je dodao i da ima sasvim dovoljno tih uređaja na tržištu, da su prošle sedmice stigli u Vršac, a da će ih do kraja nedelje imati još 137.000 stanovnika Srbije.

Što se tiče besplatnih vaučera za nabavku tih uređaja, Gogić je naveo da se za to prijavilo oko 106.000 stanovnika i da će dobiti vaučere u vrednosti od 3.000 dinara, što je sasvim dovoljno za kupovinu.

Tagovi

Povezani tekstovi