Sutra se navršava 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija, Snimak ekrana Slavko Ćuruvija Fondacija
Slavko Ćuruvija, Snimak ekrana Slavko Ćuruvija Fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozivaju kolege i prijatelje Slavka Ćuruvije da sutra u 12 sati dođu u Svetogorsku 35 u Beogradu, gde je Slavko ubijen, da zajedno sa članovima porodice, prijateljima i kolegama kod spomen-obeležja položimo vence i zapalimo sveće.

 

Sutra, 11. aprila navršava se 25 godina od ubistva urednika i vlasnika lista „Dnevni telegraf“.

 

Ubistvo Slavka Ćuruvije jedini je slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog. Međutim, zbog loše vođene istrage od strane tužilaštva, ubice su i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga.

 

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru, 10 meseci nakon što je presudio, da je preinačio prvostepenu presudu kojom su pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.

 

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015. godine. Prvostepeni sud je dva puta doneo istu presudu – ukupno 100 godina zatvora za četvoricu okrivljenih. Apelacioni sud ih je poslednjom presudom oslobodio.

Tagovi

Povezani tekstovi