Švajcarska: Novinarke u štrajku za bolje uslove rada

Izvor:canva
Izvor:canva

Švajcarska će u sredu, 14. juna, stupiti u štrajk zahtevajući bolje uslove rada za žene, uključujući i medijski sektor. Četiri godine nakon prvog nacionalnog feminističkog štrajka 2019. godine, žene i dalje traže bolju zaštitu od uznemiravanja, više žena na odgovornim pozicijama i novinarstvo bez seksizma i rasizma. Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) dale su punu podršku švajcarskim sindikatima sindicom i impressum i njihovim članovima.

 

„Nema žena, nema vesti – više žena, više vesti. Ovaj slogan kojim se švajcarski novinarski sindikati spremaju da izađu na ulice da pojačaju zahteve o pitanjima koja su se malo promenila od 2019. godine:

 

  • Bolja zaštita od uznemiravanja
  • Jednaka plata
  • Pomirenje između posla, porodice i mentalnog zdravlja
  • Žene na odgovornim pozicijama
  • Nema seksizma, nema rasizma i više raznolikosti u medijima
  • Švajcarske redakcije nisu imune na mizoginističku kulturu: brojke pokazuju da novinarke i dalje zarađuju manje od svojih muških kolega, muškarci su i dalje zaduženi za određene vesti, žene i dalje doživljavaju više uznemiravanja na radnom mestu, na terenu i na internetu , a profesiju mnogi i dalje vide kao nespojivu sa željom da zasnuju porodicu – što rezultira time da mnoge žene odlaze u druge profesije.

 

Za Melinu Schroter, regionalnu sekretarku za medijski sektor u Sindicomu, nedavni napredak nije dovoljan:

 

„Od 2019, datuma prethodnog velikog feminističkog štrajka, nekoliko stvari se pomerilo u švajcarskim medijima. Mnoge medijske profesionalke javno su osudile uznemiravanje, mačo kulturu i mobing koji su rasprostranjeni u uredničkim odeljenjima. Bilo je nekoliko pomaka, kao što su više žena na visokim pozicijama, spoljne strukture za prijavljivanje slučajeva uznemiravanja u određenim medijima i češća upotreba termina ubistvo žena umesto zločina iz strasti. Uprkos ovim skromnim napretcima, još uvek treba napraviti velike korake ka većoj jednakosti”.

 

U saopštenju objavljenom 13. juna, Savet za ravnopravnost polova IFJ izrazio je zabrinutost zbog pada prava žena širom sveta i ponovio hitnu potrebu da se „preduzmu konkretni koraci za okončanje seksizma i rasizma”. Predsednica Saveta, Marija Anheles Samperio, rekla je:

„Bez jednakosti između muškaraca i žena, ne može biti pravde ni demokratije. Ovo se odnosi i na situaciju novinarki, koje prečesto i dalje rade u nesigurnijim uslovima od muškaraca. Moramo da promenimo ovu dinamiku, ne samo da ojačamo jednakost u redakcijama, već i da ponudimo inkluzivniji medijski diskurs u korist žena i bez rasizma”.

 

EFJ i njena Ekspertska grupa za rod i različitost (GENDEG) takođe su uputili podršku sindikatima i svim novinarima koji štrajkuju u njihovoj borbi za ravnopravnost:

 

„U 2023. više ne možemo da prihvatamo rodne nejednakosti u redakcijama. Ustajemo sa švajcarskim novinarkama u borbi za njihova prava i napredovanju ka stvarnoj jednakosti u medijima. 14. juna pozivamo sve evropske novinare da pošalju podršku svojim švajcarskim kolegama na društvenim mrežama“, rekla je Elena Tarifa, predsedavajuća GENDEG-a.

 

Pratite kampanju na Tviteru i Instagramu uz hashtag #Novomennonevs2023.

 

Tagovi

Povezani tekstovi