Svečanošću u Kolarčevoj zadužbini počela Dekada Roma

Na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini povodom početka Dekade Roma u SCG, desetogodišnjeg međunarodnog programa za integraciju romskog stanovništva, Ljajić je ukazao da su Romi jedna od najugroženijih etničkih zajednica u Evropi i da se i dalje suočavaju s istim problemima kao i pre nekoliko godina.

On je pozvao Rome da budu jedinstveni i bolje organizovani unutar svoje zajednice kako bi definisali prioritete i pronašli najbolji način da ih zajednički ostvare, a međunarodne organizacije da, osim teorijskih razmatranja ugroženosti Roma i organizovanja skupova na tu temu, urade i „nešto konkretno“ da se položaj Roma popravi.

SRJ, a potom Srbija i Crna Gora, prema Ljajićevim rečima, od 2000. godine učinile su puno za poboljšanje položaja Roma usvajanjem plana njihove integracije, definisanjem prioriteta romske zajednice, uključivanjem u Dekadu Roma, kao i nizom drugih mera.

Romi u SCG 2002. godine dobili su status nacionalne manjine, koji imaju u samo osam država Evrope, rekao je Ljajić, ali i naglasio da je njihov položaj „adekvatnije, organizovanije i sveobuhvatnije“ moguće rešiti samo još boljom saradnjom romske zajednice, države i međunarodnih organizacija.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da je Srbija jedna od zemalja u kojoj su romska kultura, jezik, folklor, umetnost, muzika i književnost „značajno afirmisani“, ali da ni ovde, kao ni u zemljama u okruženju Romi nisu potpuno uključeni u društveni život, jer i dalje čine „najsiromašniju i najmanje obrazovanu populaciju“.

Čestitajući sutrašnji praznik, Svetski dan Roma, on je najavio da će Vlada Srbije biti uključena u sve poslove koji, i u okviru Dekade, treba da doprinesu poboljšanju položaja romske zajednice i da ona „u doba globalizacije, ostane svoja“.

Podsetivši da je Svetski dan Roma ustanovljen u znak sećanja na osnivanje prve romske međunarodne organizacije pre 34 godine u Opringtonu, nadomak Londona, Koštunica je ukazao na čestu netoleranciju prema Romima tokom istorije, na progone i genocid tokom Drugog svetskog rata, kao i na probleme s kojima se i dalje suočavaju.

Romski narod, pored svega toga, uspeo je da „opstane, sačuva svoj identitet i bude jedan od simbola ljudske humanosti, saradnje i zajedničkog života. Rom znači čovek, a to sve govori“, kazao je Koštunica.

Svečanošću kojom je u SCG svečano proglašen početak Dekade Roma, pored predstavnika diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, visoki funckioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, kao i brojni predstavnici romskih organizacija, zvaničnici i političari.

Povodom početka Dekade Roma u SCG, predstavljen je i do sada najobimniji izveštaj Programa UN za razvoj (UNDP) o položaju Roma u zemaljama centralne i jugoistočne Evrope, pod nazivom „Lica siromaštva, lica nade“.

Položaj Roma u Srbiji je izuzetno težak i oni su najugroženija i prosečno najmlađa populacija sa najvećom stopom smrtnosti, a najveći njihov problem jeste stanovanje, dok najteže pogođenu grupu među Romima čine izbeglice, posebno interno raseljeni Romi sa Kosova, pokazala su dosadašnja istraživanja.

Dekada Roma pokrenuta je zajedničkom inicijativom zemalja jugoistočne Evrope koje su se obavezale da će sledećih 10 godina posvetiti integraciji Roma, smanjenju siromaštva i diskriminacije prema njima i sprovođenju akcionih planova za poboljšanje uslova njihovog obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Tagovi

Povezani tekstovi