„Svedocima“ prva nagrada EU za istraživačko novinarstvo

ivana-i-milos

[box align=’box-center’ id=’8110′]

Dokumentarna televizijska emisija „Svedoci“ autora Ivane Lalić Majdak i Miloša Teodorovića dobila je prvu nagradu EU za istraživačko novinarstvo, koju je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije. 

Kako je obrazložio predsednik žirija Rade Veljanovski, u veoma solidnoj konkurenciji od 21 prispelog rada, „Svedoci“ su posebno odskočili u svim aspektima istraživačkog novinarstva i autori su uspeli da skupe svedočenja o veoma mučnim događajima na Kosovu u vreme međunacionalnih sukoba devedesetih godina. 

„Novinarski rad „Svedoci“ profesionalno obrađuje veoma tešku temu na način u kome su kriterijumi društvene relevantnosti, kvaliteta, originalnosti, profesionalnog angažmana, integriteta i hrabrosti novinara zadovoljeni na najveći način“, istakao je Veljanovski. 

Autorka Lalić Majdak se nada da će nagrada doprineti da pitanja pokrenuta u filmu „Svedoci“ ne zaborave ni mediji ni institucije.  

„Za nas autore ova nagrada je izuzetno vredno priznanje, između ostalog i zato što je film „Svedoci“ bio ponuđen na besplatno emitovanje trima televizijama u Srbiji i nijedna od tih televizija nije htela ili nije smela da ga emituje“, rekla je Majdak, dok je njen kolega Teodorović naglasio da je ključna priča iz tog filma, koji se odnosi na zločin u selu Ćuška kod Peći, praktično pao pred sudom.

„Sudska presuda je poništena pred apelacionim sudom i to je proces koji traje. Izostanak reakcije društva i medija potpuno je poražavajući“, rekao je Teodorović. 

Nagrada EU za novinarstvo za cilj ima da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. 

Autorima su čestitali zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković, koja rukovodi procesom dodele nagrada u Srbiji.

Stručni žiri koji je ocenjivao radove činili su novinarka B92 Brankica Stanković, glavni i odgovorni urednik redakcije „Njuzvika“ MIlorad Ivanović, profesor na Fakultetu političkih nauka Veljanovski, članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Žužana Serenčeš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović. 

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa.  

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodeljivaće se od 2015. do 2017, a nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2014. iznosi ukupno 10.000 evra. 

Tagovi

Povezani tekstovi