„Sveti“ Toranj!

Beograd-Vlada i RTS obnovu Avalskog tornja tretiraju kao najsvetiji i najpreči posao u Srbiji! To ne pokazuju samo spotovi, kviz u udarnom terminu subotom uveče i silne dobrotvorne akcije koje organizuju kao nosioci kampanje, već i čuđenje i nervoza s kojom reaguju na svaku sumnju u opravdanost takvog poduhvata.


Prateći taj trend, Bato Milatović, voditelj aukcijske prodaje slika za obnovu Avalskog tornja, koja se emituje petkom u Jutarnjem programu RTS, bio je šokiran pitanjem Kurira – Da li su Srbiji preči putevi, fabrike, bolnice, obdaništa i kuće za nevoljnike ili Avalski toranj?


– Niko me još to nije pitao. A intervjuisao sam 3.000 ljudi, od čistača cipela na Slaviji do profesora univerziteta – tvrdi Milatović.


Međutim, izgleda da Milatović u svojoj obimnoj sondaži ipak nije stigao do svih. To potvrđuju stavovi dvojice profesora univerziteta, Dragoslava Šumarca, s Građevinskog fakulteta, inače, bivšeg ministra u Đinđićevoj vladi, i Jovana Radunovića, s Elektrotehničkog fakulteta, predsednika UO Republičke agencije za telekomunikacije.


Šumarac, uveren da je obnova tornja nemoguća misija zbog načina vođenja akcije, ukazuje na mnogo preče stvari od simbola koji je i pre rušenja prestajao da bude atrakcija.


– U Srbiji treba graditi puteve. Zbog loših puteva imamo najmanje 1.200 poginulih godišnje, dok u Švedskoj, koja je geografski slična našoj zemlji, godišnje pogine od 200 do 300 osoba. Moramo da izgradimo evropske puteve – široke 7,20 metara s bankinama koje se podrazumevaju, kojih ovde uglavnom nema – kaže Šumarac. On je spreman da se opkladi da „neće zasvetleti toranj na Avali kad srpski narod navali da pomaže šakom i kapom“, bez obzira na to što RTS tim sloganom danonoćno bombarduje gledaoce.


Sve dok država ili moćni investitori ne upumpaju krupan kapital, od tornja neće biti ništa – tvrdi Šumarac.
Jovan Radunović je još kritičniji, a posebno ga iritira „lažni navod“ RTS da je toranj potreban radiodifuziji Srbije.


– U svetu se primenjuje nova tehnologija, koja je sasvim prevazišla takvu emisionu tehniku. Komunikacije i radio-difuzija više ne funkcionišu preko tornjeva, tako da ni tehnički nema opravdanje. Ostaje samo ta emotivna komponenta. Ali, ako je to glavni motiv, bolje bi bilo da na tom mestu napravimo visokonaponski toranj Nikole Tesle iz Long ajlenda. Možemo da pokažemo da je Tesla naš i da se ponosimo što smo imali takvog velikog čoveka – zaključuje Radunović.


 

Tagovi

Povezani tekstovi