Svetska novinarska elita u Beogradu

Direktor IPI-ja Dejvid Dedž rekao je da, uprkos nastojanjima da se u Srbiji uspostavi demokratski poredak, još nisu razjašnjena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao ni pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića.


„Niko nije optužen niti osuđen. Želim da podstaknem vlasti da reše te slučajeve. Zločini ne smeju ostati nekažnjeni. Ja, međutim, nisam ovde da bih držao lekcije Srbiji, nego sam došao iz dubokog poštovanja prema Srbiji“, rekao je Dedž.


Dodao je da IPI ima dugu tradiciju održavanja kongresa u zemljama u kojima se dogadaju promene, i podsetio da su kongresi održavani u Africi posle ukidanja aparthejda, u Nemačkoj posle pada berlinskog zida… „A evo nas sada u Srbiji u jednom značajnom trenutku“, rekao je predsednik IPI-ja.


Predsedavajući IPI-a i jedan od osnivača poljske Gazete Viborče Pjotr Njemčinski, rekao je da sloboda medija „nije bogom dana i nije gotova stvar“, i istakao da se mediji u mnogim zemljama suočavaju sa pokušajima da ih vlade kontrolišu.


Na kongresu, koji je organizovao beogradski Medija centar, učestvuju novinari, urednici i medijski menadžeri.


Kongres se održava u Sava centru gde će tokom četiri dana učesnici raspravljati o temama važnim za društvo i medije.


IPI je najstarija međunarodna organizacija za promociju slobode štampe, koja okuplja vodeće urednike i novinare iz sveta. Posvećena je zaštiti slobode mišljenja i izražavanja, razvijanju i poboljšanju slobodnog protoka informacija, unapređenju novinarske prakse.


Svake godine, uvek u drugoj državi, IPI organizuje Svetski kongres i Generalnu skupštinu.


Sledeći Svetski kongres IPI će održati u Helsinkiju 2009.


Tadić: Insistiraću na otkrivanju ubica


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da neotkrivanje ubica novinara govori da nema konkretnih saznanja „čak ni u istražnom postupku“.


„Sa pozicije predsednika Srbije nikada neću prestati da insistiram da se oni koji su počinili takve zločine nađu u zatvoru i da budu osuđeni“, rekao je Tadić novinarima u Domu skupštine posle otvaranja Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu.


Tadić je rekao da nezavisno od imena i prezimena moraju da budu u zatvoru svi koji su vršili nasilje 90-ih godina nad novinarima i predstavnicima nevladinih organizacija, ubistva, maltretiranja, zlostavljanja i prebijanja članova Otpora.


Tadić je dodao da ne razume kritike na svoj račun kada traži nezavisnost sudstva, jer su nezavisnost sudstva i profesionalan rad istražnih organa preduslov za pronalaženje ubica i uspostavljanje pravnog poretka.


„To se ne može učiniti tako što predsednik hapsi i sudi, jer bismo onda imali diktaturu“, rekao je Tadić.

Tagovi

Povezani tekstovi