Svetski dan slobode medija

I ovaj 3. maj proteći će u podsećanju na to koliko su mediji za održanje demokratije, razvoj društva i poštovanje ljudskih prava, ali i podsećanjem na više od 500 ubijenih novinara u protekloj deceniji, čija smrt još nije rasvetljena, a počinioci kažnjeni.

UNESKO je centralnu proslavu Svetskog dana slobode medija prošle godine organizovao u Beogradu, a ove godine ona će biti održana u Dakaru. Tema skupa biće „Uloga medija u obezbeđivanju dobre vladavine“, dok će, u organizaciji Svetske asocijacije štampe, u Londonu biti održana konferencija posvećena nekažnjavanju odgovornih za ubistva novinara.

„Pet minuta tišine“

Beogradski Medija centar, NUNS i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ organizovali su akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“, a mediji su na pet minuta, od 11.55 do 12.00 prekinuli rad i ili se akciji pridružili čitanjem ili objavljivanjem Proglasa o slobodi medija.

Novinari jagodinskih redakcija i dopisnici beogradskih glasila iz Pomoravskog okruga zatražili su još jednom od državnih organa da reše nerasveljena ubistva Ćuruvije, Pantića, Dade Vujasinović i Jovanovića. Na protestnom skupu u centru Jagodine oni su zatražili i bolji socijalni status novinanara i zaštitu od svih koji žele da vrše uticaj na medije.

Bugarinović: Loša poruka za medije

U poslednjoj deceniji u svetu je ubijeno više od 500 novinara. Pošto je ove godine 3. maj posvećen nerasvetljenim ubistvima novinara, „Nezavisnost“, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Medija centar podsećaju da su u Srbiji i Crnoj Gori ostala nerasvetljena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića.

Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović izjavio je da je nedopustiva činjenica da su pomenuta ubistva i dalje, posle nekoliko godina, nerešena. „To je loša poruka za novinare i medije u Srbiji, ali i za građane, da zločini mogu proći nekažnjeno. Mi smo već ukazali na to da sloboda medija podrazumeva sve prateće stvari, dakle poštovanje zakona o radio-difuziji, privatizacija medija, formiranje agencije za telekominikacije, smanjenje poreskih obaveza štampe, uvođenje evropske prakse u tretmanu uvrede i klevete“, kaže Bugarinović.

Čestitke i upozorenja

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da bez rešenja ubistava novinara Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović nema potrebne slobode medija ni demokratizacije čitavog društva. U saopštenju iz Tadićevog kabineta navodi se da sloboda medija u Srbiji nije dostigla neophodan nivo i da se ne primenjuju Zakoni o slobodnom pristupu informacijama, informisanju, radiodifuziji, telekomunikacijama, a da zakon o autorskim pravima još nije donet. Medijskom haosu u Srbiji doprinosi i nepoštovanje standarda OEBS-a i Saveta Evrope po kojima političari i političke stranke ne mogu biti vlasnici elektronskih medija, smatra Tadić. Tadić kritikuje Ministarstvo za kapitalne investicije zbog uzurpacije prava Agencije za telekomunikacije jer tako pokušava da nelegalno raspodeli frekvencije pojedinim medijima.

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković čestitao je novinarima u SCG Svetski dan slobode štampe. „Sloboda novinarstva temelj je demokratije. Sloboda i hrabrost idu zajedno, zato su novinari širom sveta mete neprijatelja slobode. Odajmo danas počast Slavku Ćuruviji, Milanu Pantiću, Dušku Jovanoviću i drugim ubijenim novinarima i zatražimo opet da njihove ubice i nalogodavci smrti ne umaknu pravdi“, naveo je Drašković.

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope danas je navela da ima manje direktnih pritisaka na medije na Balkanu, ali da su pritisci i dalje prisutni i da posebnu zabrinutost izazivaju indirektni pritisci države. „Važno je da vlade i državne institucije priznaju da novinari imaju pravo da rade slobodno i nezavisno“, izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović. „Na Balkanu biznismeni, funkcioneri ili kriminalci često ometaju istraživačko novinarstvo, koje pomaže proces demokratizacije u regionu. Funkcioneri, policija i sudovi bi trebalo da ozbiljnije shvate svaki slučaj pritiska i pomognu novinarima ako im se preti smrću“, kaže se u saopštenju SEEMO.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis rekao je povodom Svetskog dana slobode medija da je sloboda medija jedan od glavnih stubova demokratije i da je napad na nju napad na demokratiju. „Treba da se setimo da je pravo na izražavanje mišljenja osnovno ljudsko pravo, teško izvojevano u borbi protiv diktatorskih režima i totalitarizma. Nasilje protiv novinara i drugih medijskih radnika je napad na tu slobodu“, rekao je Dejvis.

Nevladina organizacija „Reporteri bez granica“ navodi da novinarstvo postaje sve opasnije zanimanje jer su prošle godine život izgubila 53 novinara, u odnosu na 40 poginulih 2003. „Možda nikada nije bilo tako opasno informisati ljude. Situacija u svetu je takva da je daleko od toga da je obezbeđena sloboda medija“. Reporteri bez granica su objavili „Crnu listu neprijatelja slobode medija“, u kojoj su naveli one koji su počinili zločine ili teške prekršaje protiv novinara ili medija i koji i dalje nisu kažnjeni. Na listi su lideri mnogih zemalja u kojima su novinari ubijeni i radikalni pokreti koji su vršili pritisak ili ubijali novinare koji su izveštavali o njihovim aktivnostima.

Rupel: Prvi redovi otpora

Predsedavajući OEBS-a, šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel čestitao je Svetski dan slobode medija.

Rupel se u čestitki zahvaljuje svima koji su medijskim angažovanjem doprineli demokratskim promenama u državama OEBS-a. „Novinari su uvek bili u prvim redovima otpora protiv autoritarnih režima i zatvorenog društva“, smatra Rupel i dodaje da OEBS posebnu pažnju pripisuje značaju ljudskih sloboda i slobodi izražavanja.

„Za odgovarajuću podršku tim procesima potrebno je profesionalno novinarstvo, koje razlikuje informaciju od komentara, a pre svega uravnoteženo predstavlja sve strane koje učestvuju u demokratskim procesima“, napisao je Rupel u čestitki, za B92 prenosi Jelica Greganović.

Tagovi

Povezani tekstovi