Tabloidno saopštenje predsedničke pres službe protiv tabloida

predsednik

[box align=’box-left’ id=’7525′]

Koleginica Ramadani je rođena u Prizrenu. Kabinet Tomislava Nikolića zvučao je zabrinuto zbog posete dvoje novinara kući u kojoj živi Branislav Nikolić, u javnosti više poznat kao sin predsednika Srbije, a manje kao selektor nacionalne fudbalske kadetske selekcije.

– Samo dva sata nakon što je održan sastanak predsednika sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, na kome je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu i spremnost vojske da spreči teroristička dejstva poput onih u Makedoniji, pred kućom člana porodice predsednika došla su dva novinara iz različitih dnevnih listova, čiji je vlasnik ista nemačkošvajcarska kompanija – navodi se između ostalog u saopštenju.

Dalje se objašnjava da su se novinari raspitivali o članovima porodice Nikolić, pa je sveukupna situacija delovala „krajnje čudno”, naročito jer su novinarima bile poznate „adrese zaštićenih ličnosti”, među kojima je i mlađi sin Tomislava Nikolića.

Iako u Predsedništvu nisu eksplicitno naveli da je reč o novinarima listova „Blic” i „Alo”, ipak su posumnjali u namere nemačkošvajcarskih vlasnika i još saopštili imena novinara. Zaključku o sumnjivim namerama prema predsedniku i njegovoj porodici doprinelo je to što je jedan izveštač rođen u Prizrenu, dok se drugom novinaru, osim imena i prezimena (Aleksandar Dimitrijević), ne navodi i prebivalište.

Ovo saopštenje otkriva i nekoliko neobičnih detalja: da ni služba predsednika Nikolića nije odolela tabloidizaciji. Oni su, naime, u saopštenju otkrili lične podatke koje su novinari dali policiji prilikom legitimisanja. I na kraju, u saopštenju je pokazana jedna loša namera – da javnost, u osetljivom trenutku, kroz zavijenu formu, posumnja u profesionalne namere novinarke samo zato što je ona rođena u Prizrenu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) reagovalo je na sporno saopštenje i zatražilo od kabineta predsednika objašnjenje zbog čega je navedeno mesto u kojem je rođen jedan od novinara.

– Brzo smo dobili odgovor da za to nije postojao nikakav razlog osim tog da se pojasni da je reč o honorarnom, a ne novinaru u stalnom radnom odnosu. Ne znam od kakvog je to značaja to što se neko rodio u Prizrenu. Nije dobro da predsednikova služba objavljuje policijske informacije dobijene legitimisanjem novinara na zadatku. Ipak su novinari tu da se bave temama od javnog interesa, da budu kontrolni mehanizam. Oba predsednikova sina su javne ličnosti – kaže Dragana Bjelica iz UNSa i podseća da primedbe na rad novinara zvaničnici mogu da pošalju sudu časti novinarskog udruženja, Savetu za štampu, pa u krajnjem slučaju i da pravdu zatraže i na sudu.

Naša sagovornica ukazuje i da saopštenje predsednikovog kabineta ima karakteristike kriminalističkog romana, što je inače najčešća zamerka tabloidima – da insinuiraju, ne potkrepljuju sumnje i da nemaju utemeljenje za tvrdnje koje iznose.

Posle jučerašnje reakcije dnevnika „Blic” i „Alo”, koji su uzvratili vatru naslovima „Nikolić pozvao na linč novinarke” i „Predsednik ugrozio život novinarki ‘Alo’”, reagovao je Vuk Fatić, koordinator predsednikove službe za saradnju s medijima, pokušavajući da na tabloidan način i u stilu „napad je najbolja odbrana” izvadi fleke. Ako je ideja Andrićevog venca bila da sakrije podatak da mlađi sin predsednika živi u elitnom beogradskom naselju, na ovaj način su samo još više skrenuli pažnju na tu činjenicu.

Tagovi

Povezani tekstovi