Tadić:Bez rešenja ubistava novinara,nema slobode medija

U saopštenju predsednikovog kabineta navodi se da sloboda medija u Srbiji nije dostigla neophodan nivo, kao i da se ne primenjuju Zakoni o slobodnom pristupu informacijama, informisanju, radiodifuziji, telekomunikacijama, a da zakon o autorskim pravima još nije donet.

Tadić je naglasio da je preko potrebno poštovanje tih zakona, kao bi mediji profesionalno i objektivno informisali javnost, što bi doprinelo zaštiti društva, etničkih i manjinskih zajednica i svakog pojedinca, navodi se u saopštenju.

Medijskom haosu u Srbiji dodatno doprinosi nepoštovanje standarda OEBS-a i Saveta Evrope po kojima političari i političke stranke ne mogu biti vlasnici elektronskih medija, smatra predsednik Tadić.

Predsednik Srbije kritikovao je ministarstvo za kapitalne investicije da uzurpira pravo Agencije za telekomunikacije, pokušavajuhi da vrši nelegalnu raspodelu frekvencija pojedinim medijia.

U saopštenju se naglašava i da je za Srbiju imperativ da ima slobodne, odgovorne i kritičke medije, jer je to jedan od civilizacijskih dostignuća modernog društva.

Tagovi

Povezani tekstovi