Tasovac: Ko se ne privatizuje biće ugašen

tasovac-tanjug-dragan-stankovic-1

[box align=’box-center’ id=’7909′]

Ostali mediji će biti ugašeni, rekao je ministar Ivan Tasovac. Proces privatizacije biće završen u naredna četiri meseca.

„Postupite po zakonu. U suprotnom postajete saučesnici gašenja medija“, rekao je Tasovac u Beogradu na skupu „Privatizacija medija“. 

On je istakao da je očigledno da u Srbiji nema mesta za 1.400 medija, kao i da je očigledno da mediji pod pritiscima krize idu u tabloidizaciju i senzacionalizam. 

„Mesecima dobijamo prigovore o ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji, a istovremeno se mediji grčevito bore za budžet i državu“, rekao je Tasovac i dodao da je privatizacija mogla da bude završena u predviđenom roku, ali da se to nije dogodilo jer su mnogi u medijima i institucijama verovali u čuda. 

Tasovac je istakao da Vlada neće odustati od privatizacije medija i da će se država povući iz medija, kao i da se zakon mora poštovati. 

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je kazao da ima obećanja da će do sutra biti dostavljena dokumentacija za privatizaciju 34 od 73 medija u javnom vlasništvu i da će pozivi za njihovu prodaju biti objavljeni do kraja juna. 

On je dodao da je kompletnu privatizacionu dokumentaciju do sada dostavilo 14 medija. 

„Agencija je bila u situaciji da moli medije da dostave dokumentaciju jer je većina mislila da nikada neće doći do privatizacije“, rekao Šubara. 

Prodaja medija, kako je kazao, obavljaće se javnim nadmetanjem. 

Državni sekretar u Ministartvu za kulturu i informisanje Saša Mirković je potvrdio da se obavljaju konsulatacije o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, ali je dodao da o tome ne može da govori. 

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlja i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. 

U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

Tagovi

Povezani tekstovi