Telegraf osudio odluku Delte da obustavi prodaju lista

U saopštenju se navodi da su holding „Delta“ i njegov predsednik Miroslav Mišković „zabranili dalju prodaju pojedinih novina i ‘Nedeljnog telegrafa’, tiražnog lista koji je u nekoliko poslednjih brojeva – kritički, ali argumentovano, pisao o radu ove poslovne imperije i njenog vlasnika“.

Kako se navodi, redakcija „Nedeljnog telegrafa“ obaveštena je od strane „Delte“ da prodaja tog nedeljnika „nije zadovoljavajuća“.

U saopštenju holdinga „Delta“ dostavljenog agenciji Beta navodi se da je nabavna služba „Maksi“ diskonta tog holdinga, obavestila distributera štampe da od utorka, 17. maja, neće primati pet listova čija je prodaja u proteklom periodu bila nezadovoljavajuća, među kojima je i Nedeljni telegraf.

Navodeći da se kvartalno sprovodi analiza plasmana svih robnih grupa u svim maloprodajnim objektima „Delte“, iz tog holdinga tvrde da nabavna služba „Delta Maksija“ nije pogrešila, jer je njene navode potvrdilo i istraživanje o čitanosti, koje sprovodi specijalizovana agencija.

„Pojedinim listovima tiraži kontinuirano padaju, za šta nikako ne mogu biti optuženi kupci novina, niti naša kompanija kao prodavac.
Uzroke za pad neka potraže u sopstvenoj kredibilnosti i profesionalnosti, a ne optužujući distributere, prodavce i čitaoce svojih novina“, ističe se u saopštenju službe za odnose sa javnošću „Delta“ holdinga.

Iz redakcije „Nedeljnog telegrafa“, međutim, tvrde da za ukidanje prodaje ne postoje nikakvi trgovinski razlozi, jer je u prethodnim mesecima ostvarivan sasvim zadovoljavajući tiraž.

„Jedini razlog za tu odluku moglo je biti nezadovoljstvo pisanjem o poslovima tog holdinga“, dodaje se u saopštenju tog nedeljnika.

Redakcija „Nedeljnog telegrafa“ ocenila je takođe da „ovakav, represivni postupak Delte prema Nedeljnom telegrafu, predstavlja ozbiljan presedan, odnosno mračni udar na slobodu srpskih medija“.

U saopštenju se dodaje da će ukoliko ovaj primer budu sledili i drugi, doći do „gušenja srpske štampe i javne reči u Srbiji“.

„U situaciji nepostojanja antimonopolskih zakona, a sa ovakvom represijom prema štampi, cenzura bi postala ‘legitimno’, ekonomsko sredstvo obračuna srpskih tajkuna sa ‘neposlušnim’ medijima“, ističe se u saopštenju „Nedeljnog telegrafa“.

Tagovi

Povezani tekstovi