Televizije su pune kiča i dosadnih voditelja

Vraćanje na televiziju joj nije u prvom planu, jer je ništa nije dovoljno zaintrigiralo. Ali kada bi imala dovoljno novca, napravila bi dokumentarno-naučnu emisiju sa kompjuterskim animacijama, i odmah bi se vratila u medije. U razgovoru za „Blic“ Bojana priča i o stanju na domaćim TV stanicama, voditeljima…


– Posle dve godine postojanja moje firme „Brendon“, stvari su postavljene na zdrave temelje koji dozvoljavaju razvoj svake od četiri ključne delatnosti preduzeća, tako da se sada bavim i petom delatnošću – menadžmentom, unutar sopstvene kuće, koji će da omogući prostor da na jesen dodatno ojačaju svi segmenti. Mimo očekivanja drugih ja u dosadašnjoj fazi nisam bila najviše posvećena delu firme koji se bavi produkcijom, već segmentu medijskog konsaltinga, marketinga i PR-a. Sada jačamo segment edukacije i naročito produkcije, jer nas na jesen čeka jedan jako ozbiljan projekat.


Da li biste se i pod kojim uslovima vratili na televiziju?


 – Naučila sam da nikad u životu ne kažem nikad. Posebno što sam ja bukvalno čitavog života vezana za medije, ali mi je sada zaista potrebno da imam neki zdrav motiv da se vraćam u tu igru, a iskreno govoreći, još me ništa nije zaintrigiralo.


Koje su vam sve televizije poslednjih meseci nudile saradnju?
– Sve kojima je stalo da imaju provereno kvalitetnu emisiju koja ima profesionalnu težinu i donosi bar jednu vest, kao suštinu novinarstva.


Kakva televizija, odnosno koja emisija je po vašem ukusu?


– Fasciniraju me emisije na „Diskaveriju“ koje su kombinacija informativno-dokumentarno-edukativno-naučnog sa puno kompjuterskih animacija i savršeno urađenih rekonstrukcija.


Šta nedostaje našim malim ekranima?


– Profesionalne i moderne emisije. One koje donose nešto novo – informaciju, analitiku, zapis, drugačiji televizijski izraz.


Kakvu biste vi emisiju napravili?


– Sa dosta para koje bi omogućile angažovanje ozbiljnog tima profesionalaca u raznim segmentima, uključujući nove tehnologije. Volela bih da napravim nešto što liči na goreopisane emisije „Diskaverija“. Sa malim budžetom dve stvari – pošteno odrađen intervju i dobru reportažu.


Šta biste izbacili iz TV programa?


– Svašta. Ima mnogo neukusa, površnosti i bezličnosti. Žao mi je što se najviše para u produkcionom smislu najčešće slupava na apsolutno odvratan kič, a što tamo gde stvar treba da izvuče čovek – dakle kod tzv. tok-šou programa, od političkog do zabavnog, imamo uglavnom razglabanja koja bi mi bila dosadna i da s tim ljudima sedim u kafiću.


Kojeg domaćeg voditelja najviše cenite?


– Naše televizije su potpuno zapostavile zanimanje voditelj. Ili su u pitanju nabeđeni novinari ili su na tom poslu na privremenom radu dok čekaju ulogu na filmu ili u pozorištu.


Mnoge emisije vode glumci, pa čak i pevači…


– O tome vam pričam. Bolji su od ostale ponude, ali nisu u tome celi. Oseća se da im to nije zanimanje nego tezga.


Da li naše televizije oskudevaju u dobrim voditeljima?


– Da. I moraju na tome da porade. Mogle bi nečemu da ih nauče Duca Marković i Dunja Figenvald-Puletić. Kao i savršen, pravi voditeljski par – doduše radijski – Gorica i Dragan sa B92.


Vaši planovi…


– Daću svoj doprinos nekim pomacima, na ovaj ili onaj način. Trudim se da disciplinujem Srpkinju u sebi, da ne dozvolim da destruktivno nadvlada pozitivnu energiju. 


M. Čole

Tagovi

Povezani tekstovi