Tempirane bombe: Holandski dokumentarac o srpskim muškarcima razbesneo dijasporu

„Svaki Srbin ima oružje. Opasno je ako nisi naoružan. Samo čovek sa oružjem je slobodan čovek“, govori predsednik Srpske desnice Miša Vacić pucajući u streljani u prvim minutima dokumentarnog filma holandske novinarke Margrijet van der Linden.

Vacić je sa drugim članovima svoje organizacije jedan od protagonista ovog filma koji pokušava da odgovori na pitanje kako je to biti muškarac u Srbiji, zemlji opterećenoj ratnom prošlošću.

U filmu se provlači teza da je srpski muškarac izgubio rat što mu je ugrozilo muškost. Postao je poput tempirane bombe, zatvoren i prek, sklon oružju, nasilju prema ženama i alkoholizmu.

To je holandskoj novinarki „potvrdio“ uzak krug ljudi – Miša Vacić i Srpska desnica, ratni veterani, kao i Alen Muhić, čovek iz BiH čiji je biološki otac Srbin navodno silovao njegovu majku muslimanku tokom rata kao vojnik.

Da bi dokazala da se i novim generacijama sistematski usađuje ratobornost i slepa odanost državi, novinarka je intervjuisala mlade izviđače tokom njihovih aktivnosti, postrojavanja i polaganja izviđačke zakletve.

Kasnije se ispostavilo da izviđači nisu znali šta je tema dokumentarca i da su njihovi snimci zloupotrebljeni.

Zaključci dokumentarca poprilično su zasmetali ljudima iz Srbije koji žive u Holandiji.

Prema rečima Zore Duvnjak koja se obratila Raskrikavanju i koja u Holandiji živi dvadesetak godina, Srbija je stereotipno predstavljena kao zemlja nasilnika istraumiranih ratom, a zbog zloupotrebe dece podneta je žalba tamošnjem Savetu za novinarstvo.

Desničari predstavljaju srpskog muškarca

Razgovor Miše Vacića i ekipe sa holandskom novinarkom Margrijet van der Linden odvija se u streljani. Oni je uče kako da puca, a onda Vacić pokazuje metu sa siluetom čoveka, izbušenu mecima, i kroz smeh kaže: „Ovo je neprijatelj srpskog naroda“.

Novinarka Vacića i nekoliko nabildovanih momaka iz Srpske desnice predstavlja kao grupu nacionalista koji „neguju borbenu prošlost“. Zašto je baš njih izabrala da predstave tipičnog srpskog muškarca, nije jasno.

„Zemlja, porodica, Bog, to su najbitnije stvari za nas“, kaže joj Vacić i dodaje kako su sada sve to ugrozili „neoliberali“. Poručuje novinarki da napravi dobru priču o njima da bi i „liberalni muškarci Holandije naučili da budu čvršći“.

„Svaki Srbin ima oružje“, tvrdi Vacić i govori kako je to naša tradicija.

Razgovor se završava kadrovima u kojima pripadnici Srpske desnice pucaju bušeći papirne mete. Dok kamera prikazuje gomilu čaura po podu, u pozadini se čuje njihov smeh.

Detalji o tome da je reč o političkoj organizaciji, da je Miša Vacić osuđivan, da je bio pripadnik ultradesničarskog pokreta „1389“ kao i njegov politički angažman, u dokumentarcu se ne spominju.

„Kako je to biti muškarac ako ste izgubili rat? I kako mlada generacija Srba odrasta sa tom zaostavštinom?“, pita se Van der Linden.

Tagovi

Povezani tekstovi