Tenderom do više cene

Prema rečima predsednika Udruženja malih akcionara Novosti 2004. Momira Čabarkape, Bubalo je negirao da je vršio bilo kakav pritisak na Komisiju za hartije od vrednosti.
– Rekao nam je da se on zalaže za to da mali akcionari budu apsolutno zaštićeni, i da im to garantuju izmene Zakona o privatizaciji. Bubalo nas je uveravao da niko iz Vlade nije obećao akcionarima Novosti da će moći da kupe državne akcije po privilegovanoj ceni – rekao je Čabarkapa i dodao da je sa ministrom načelno postignut dogovor da se formira većinski paket kako bi se, čim izmene Zakona o privatizaciji stupe na snagu, prodajom na tenderu dobila viša cena.
Čabarkapa kaže da će se o strategiji prodaje akcija odlučivati 4. juna, za kada je zakazana Skupština akcionara. Da bi uopšte došlo do udruživanja sa državom, neophodno je da Savet ministara državne zajednice (u čijoj je nadležnosti prodaja zajedničke imovine), inicira prodaju, dok bi o modelima prodaje (tender, berza, preuzimanje) odlučivalo na republičkom nivou.
Inače, Danas nezvanično saznaje da je u Komisiji za hartije od vrednosti prilično „uzavrela situacija“ oko preuzimanja akcija Kompanije Novosti. Članovi Komisije su zapretili kolektivnom ostavkom jer je ugled ove institucije u Međunarodnoj asocijaciji Komisija za hartija od vrednosti (IOSCA) ugrožen tako da joj već sada preti isključivanje iz ove organizacije.


 M. S. J

Tagovi

Povezani tekstovi