Tijanić: RTS će sve platiti po zakonu

U saopštenju se navodi da do danas RTS, kao najveći korisnik muzičkih dela, ne ispunjava svoje zakonske obaveze. „Tim povodom, obratili smo se prošle godine premijeru, ali ostali smo bez odgovora. Bili smo prinuđeni da sredinom prošle godine podnesemo tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu protiv javnog servisa Srbije i Trgovinskom sudu u Novom Sadu protiv javnog servisa Vojvodine“, navodi se u saopštenju. S obzirom na to da se sledećeg meseca u Beogradu održava izbor Pesme Evrovizije u organizaciji RTS-a, Sokoj je informisao Međunarodnu konfederaciju društava autora i kompozitora (CISAC) o teškoćama ubiranja autorske naknade za ovu manifestaciju. Sokoj navodi da je CISAC odmah obavestio sva evropska autorska društva u 42 zemlje koje će biti predstavljene na Evroviziji i započeta je inicijativa obraćanja srpskim vlastima i direktno RTS-u, kako bi se skrenula pažnja o kršenju autorskih prava.
Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže za Danas da će javni servis Srbije platiti Sokoju sve što bude po zakonu i da ova organizacija ne može sama da propiše koliko mu RTS duguje.
– Sokoj je raskinuo stari ugovor sa RTS-om i poslao nam svoj račun koliko treba da im platimo, što javni servis Srbije nikad neće uraditi. Ne može jedna grupa ljudi koja vodi Sokoj da tvrdi da im RTS duguje onoliko novca sa koliko bi oni bili srećni – naglašava Tijanić.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi