Tijanić u frci

Beograd-Sudsko odmeravanje Aleksandra Tijanića i direktorke Jukoma Biljane Kovačević-Vučo okupilo je i juče veliki broj mrzitelja lika i dela aktuelnog direktora RTS! Kad je video da je sudnica, u kojoj ima 120 mesta za sedenje, ispunjena skoro do poslednjeg mesta, Tijanić je tražio od sudije Jelene Milinović da u zapisnik konstatuje da on „oseća neverovatan fizički strah i da oseća veliki pritisak“, te da za sledeće suđenje „traži da se ulaznice za publiku podele pola-pola kako bi njegova ekipa dobila pola mesta“.


Tijanić se, smatrajući da je oklevetan i uvređen, tuži s Biljanom Kovačević-Vučo, koja je izdavač za njega sporne publikacije „Slučaj službenika Aleksandra Tijanića“. Dvoipočasovni pretres, koji je zbog proteka vremena juče počeo iznova, prema oceni Kovačevićeve, na momente je bio prava „lakrdija“. Sudija je nastojala da Tijanića na sve načine zadržava u pravnim okvirima, što za rukom nije polazilo ni njegovom advokatu Vesni Andrić-Kukurić.


Biljana Kovačević-Vučo se bunila zbog Tijanićevih jezičkih smicalica, tako da je čak opomenula i svoje branioce da ne spavaju, već da joj pomognu, a publika se trudila da ostane ozbiljna. Vučova je i juče istakla da tužba, podneta 21. jula 2005. godine, nije blagovremena, kao i da nije osnovana jer se zna ko su autori publikacije, odnosno uređivački odbor.


Tijanić je zbog toga insistirao da okrivljena poimence navede ko je bio u uređivačkom odboru, a kada je u nabrajanju stigla do imena Katarine Spasić, on se ponovo oglasio:
– Katarina Spasić (službenik Biroa za komunikacije u vreme Vladimira – Bebe Popovića), užas – rekao je on i izazvao protest okrivljene.


– Pa samo sam rekao: zar i ona, ništa drugo. Ja spadam u njene obožavaoce – rekao je Tijanić.


On je juče, posle pauze, dokačio i Čedomira Jovanovića i donekle Borku Pavićević, koji su bili u publici.
– Reći ću, ali ne treba da ulazi u zapisnik. Čak i Borka, koja je poznata po svom temperamentu, ostavila me je na miru, ali ovaj čovek u kožnoj jakni (Jovanović je jedini imao kožnu jaknu u tom delu publike), moj nekadašnji novinar, koga sam uspeo da nateram da diplomira, a što nisam sebe, viknuo je: „Ua!“, verujući da će se ostali povesti za njim, ali mu plan, koji je mogao da smisli njegov mozak, nije uspeo – rekao je Tijanić.


Suđenje je okončano posle Tijanićeve igre reči. Naime, postavljajući pitanja okrivljenoj, on je pročitao citat iz svog teksta koji je objavljen u, kako ju je u jednom trenutku nazvao, spornoj „svesci“. Citat se odnosio na njegovu navodnu vezu sa bivšim ministrom policije BiH Alijom Delimustafićem i, kako je istakao, „prebacivanje da je ljubitelj muslimana“.


Potom je kroz retoričko pitanje da li je obrezan, odgovorio da nije i da može u svako doba da ponudi materijalni dokaz da nije. Kovačević-Vučo je na to protestovala i rekla da će ubuduće odgovarati samo na pitanja da li je citat tačan ili ne i da li sadrži vrednosni sud ili ne. Nastavak suđenja zakazan je za 1. jun.


K.K.

Tagovi

Povezani tekstovi