To se u svetu ne radi

Da li bi i druge stanice novčano pomogle svoje direktne rivale na konkursu za raspodelu dozvola, pitali smo Aleksandra Tijanića, generalnog direktora Javnog servisa Radio-televizije Srbije, i Verana Matića, direktora RTV B92.


-Ako možete da zamislite da bi „Dženeral motors“ pozajmio pare „Fordu“ onda možete da predpostavite i da bi RTS pozajmio novac nekoj drugoj televiziji. Smatram da se to u svetu ne radi i da nema apsolutno nijednog primera da konkurenti međusobno pozajmljuju novac. Milsim da je vlasnik Pinka duševan čovek, ali ne toliko duševan da pozajmljuje novac konkurenciji i mislim da je u bilo kojoj zemlji sveta jasna suština te transakcije. Zašto se telvizija Košava nije obratila bankama za zajam? Pink je navodno tražio garancije za ovaj kredit…Pa,  i banka bi tražila garancije i zašto se nisu pod istim uslovima obratili banci? To nije po evropskim standardima poslovanja ni u jednoj oblasti. To je isto kao da „Adidas“ novac pozajmljuje „Nokiju“ i obrnuto-kaže Tijanić.


Veran Matić, direktor B92, iako napominje da njegova kuća raspolaže takvim iznosom koja bi mogla da pozajmljuje na ovakav način, hipotetički ne isključuje svaku mogućnost da novčano pomogne drugom emiteru.


-Akoi bismo imali novac, predpostavljam da bismo pomogli stanici koja je bliska B92 kada je reč o uređivačkoj politici ili sa kojom imamo poslovni odnos ili smo u nekoj poslovnoj asocijaciji. Međutim, ovde je reč o poslednjem danu prijave na konkurs za frekvancije, a čekati poslednji dan jednostavno je poslovno neodgovorno. Za taksu se znalo dugo, to nije4 bila nepoznanicai to nije bio neki veliki novac za jednu televiziju koja emituje program. Ako televizija nema toliko novca, onda ima neki ozbiljan problem.


M.P.   


 

Tagovi

Povezani tekstovi