Тоталитаризам на делу

Потпредседник Народне странке Предраг Поповић је у име своје странке затражио оставку владе и да се по хитном поступку закаже ванредна седница парламента „јер ово није рађено ни у време Гебелса“. Поповић је документ описао као „фашизам на делу“. Он је новинаре обавестио да је документ доставио представницима Савета Европе. Сличе квалификације је дао и потпредседник Српске народне странке Горан Даниловић, који се пита „како је могуће да један прљави и скоро криминални посао буде урађен у кабинету министра иностраних послова“, као и да би за „ово требало да поднесу оставку и председник парламента Ранко Кривокапић“.


Либерална партија Црне Горе је издала саопштенје у којем „апелује да се под хитно утврди аутентичност скандалозног  текста и да се тражи одговорност за насталу аферу“.


Момчило Вуксановић, из Већа Народних скупштина, затражио је одговорност председника владе и председника парламента, којима је прослеђена анализа. -Увек смо се чудили шта је то препоручивало Миодрага Влаховића за високу функцију.. Највероватније сазнање да ће да ради све што се од њега тражи, па макар то било против свог народа. Овакав однос владе и њеног министарства показује начин функционисања актуелне власти и у каквом амбијенту живи Црна Гора-каже Вуксановић.


Председник Управног одбора Центра за Балканске интеграције Славиша Губеринић се пита на који начин се власт односи у „тајној коресподенцији“ према малобројним медијима који им нису наклоњени, када овакво мишљење имају о медијима које нескривено контролишу.


-Да ли је трагична погибија Душка Јовановића одговор на ово питање, остаје нам да нагађамо-казао је данас Губеринић.


-Удружење новинара Црне Горе је реаговало саопштењем у којем између осталог, стоји:“Непознати аутор, који се сакрио иза печета МИП-а, дао је смернице за уређење црногорских медија у најбољем маниру Гебелса,Стаљина и Жданова. Захтевамо пуно име и презиме аутора скандалозног „манифеста“ и одговорност“-наводи се у саопштењу.


Уредник Радија Слободна Европа за Црну Гору Славиша Брајовић сматра да документ има за цилј стављање свих медија под потпуну контлолу власти, и то „поткупљивањем, уценом и притиском“. И уредништво ИН телевизије сагледава документ „скандалозним“, наглашавајући са не постоји могућност „да било ко утиче на уређивачку политику ТВ ИН, нити да се на њу може утицати методама из прошлости“. У реаговању редакцијског колегијума „Побједе“ анализу називају скандалом „које подсећа на неко прошло време“.


Поводом новонасталог скандала, огласио се и министар иностраних послова Миодраг Влаховић. Он се оградио од „анализе медијске сцене“, рекавши да „то није сачинило његово министарство“, али и да зна ко је, „али неће да каже“.


Н.Ђурић- Г.Ћетковић


 

Tagovi

Povezani tekstovi