Tramp tužio novinara zbog korišćenja audio snimka na koji je pristao

Izvor:canva
Izvor:canva

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je danas sudski proces protiv novinara Boba Vudvorda i optužio ga da je nezakonito koristio audio snimke njihovih razgovora u objavljenom audio-izdanju svoje knjige, kršeći tako Trampove interese i autorska prava.

 

Tramp optužuje novinara Vudvorda da je objavljivanjem izdanja „Snimci sa Trampom“, audio kompilacije njihovih razgovora iz 2022. godine, sistematski uzurpirao, manipulisao i eksploatisao zvučni zapis, navodi portal Politiko.

 

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u Pensakoli, američka savezna država Florida, Tramp zahteva odštetu i priznanje o ugrožavanju svojih interesa povezanih sa autorskim pravima.

U zajedničkom saopštenju koje su sinoć izdali novinar Bob Vudvord i izdavačka kuća Simon i Šuster, navodi se da je Trampova tužba „bez osnova“, s obzirom na to da su intervjui snimljeni uz njegovu saglasnost.

 

„Štaviše, u javnom je interesu imati ovaj istorijski, autentični Trampov audio zapis. Uvereni smo da nam činjenice i zakon idu u prilog“, navodi se u saopštenju Boba Vudvorda i izdavačke kuće Simon i Šuster.

 

 

Odeljak Trampove tužbe protiv Vudvorda u kojem se poziva na „obmanjujuću montažu“ u međuvremenu, sadrži i eho skandala koji je Vudvorda učinio poznatim – Votergejt, koji je srušio Ričarda Niksona 1974.

 

U razgovorima objavljenima u knjizi „Snimci s Trampom“, Vudvord i Tramp su razgovarali o Trampovom prvom opozivu. Tramp kaže da je afera bila „kikiriki“ pored Votergejta.

 

Vudvord kaže: „Ali čim su provalnici iz Votergejta uhvaćeni, Ričard Nikson je otišao na televiziju i rekao: ‘Znate, ja sam čovek na vrhu. Za ovo sam indirektno odgovoran. Žao mi je. Izvinjavam se, to bi nestalo.“

 

Tramp kaže: „Da, Nikson je to trebalo da uradi… Ali ja ne mogu, nije trebalo da to uradim, jer nisam učinio ništa loše“, prenosi Gardijan.

Tagovi

Povezani tekstovi