Tri godine od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Juče se navršilo tri godine od napada na Vladimira Kovačevića, novinara RTVBN i portala Gerila info. Do danas i dalje nisu poznati svi detalji pokušaja ubistva.

Napadači su pravosnažno osuđeni ali, imena nalogodavaca nepoznata su i dalje nepoznata.

 

Podsjetimo da je novinar iz Banjaluke Vladimir Kovačević 26. avgusta 2018. godine napadnut ispred svoje zgrade u naselju Obilićevo/Mejdan u večernjim časovima u momentu kada se vraćao sa posla.

 

Kako je rekao Kovačević, dva nepoznata muškarca sa kapuljačama na glavi su mu prišla iz mraka i počeli da ga tuku palicama na razvlačenje.

 

„Razvukli su šipke i počeli da me udaraju…Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu…, ispričao je tada Kovačević, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu.

 

Banjalučko Okružno tužilaštvo je napad okarakterisalo kao pokušaj ubistva.

 

Marko Čolić, bokser, u julu 2019. godine na Okružnom sudu u Banjaluci osuđen je na četiri godine zatvora. Kasnijom odlukom Vrhovnog suda RS kazna je povećana na pet godina.

 

Drugoosumnjičeni Nedeljko Dukić bio je u bjekstvu do novembra 2019. godine a osuđen je, nakon priznanja, na četiri godine zatvora u novembru 2020. godine.

 

Kazna mu je kasnije potvrđena na Vrhovnom sudu Republike Srpske. Obojica kaznu izdržavaju u KPZ Tunjice u Banjaluci.

 

Sudski proces trajao je više od dvije godine. Saslušani su brojni svjedoci, izneseni materijalni dokazi.

 

Podsjetimo da je Kovačević u nekoliko navrata izjavljivao da ima određene sumnje o tome ko stoji iza svega ali da ih ne može javno iznositi jer ih ne može dokazati.

 

Nakon napada na Vladimira Kovačevića ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, rekao kako iza napada ne stoji politička pozadina kao i da niko od predstavnika vlasti nije umješan u napad.

 

Podsjetimo da je tokom 2020. godine registrovano ukupno 26 slučajeva napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u Bosni i Hercegovini, među kojima i 3 fizička napada, 6 prijetnji smrću te 7 napada i prijetnji upućenih medijskim kućama.

 

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja/Udruge BH novinari, prošle godine je zabilježila 69 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda, u što spadaju i ugrožavanje radnih prava novinara, mobing, tužbe za klevetu i kršenje prava na slobodan pristup informacijama, navodi se u izvještaju „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2020.“

 

„Tokom 2020. najbrojniji su bili slučajevi prijetnji i zastrašivanja novinara/ki, kao i različiti oblici pritisaka, koji su često dolazili od predstavnika institucija vlasti. Kada je riječ o prijetnjama i uznemiravanju, povećan je broj slučajeva prijetnji novinarima putem društvenih mreža, govora mržnje i online nasilja. U najvećem broju ovakvih slučajeva napadači ne budu kažnjeni. Pasivnost institucija, prije svih tužilaštava i sudova, otvara prostor za nove napade i ohrabruje one koji smatraju da mogu vršiti nasilje bez kazne.+“, stoji u ovom Izvještaju.

Tagovi

Povezani tekstovi