Tri godine rada Medijskog skloništa Kragujevac

Medijsko-skloniste-cover

“Okupili smo se u pokušaju da sačuvamo lokalne medije posvećene izveštavanju u javnom interesu, da zaštitimo novinare i druge medijske profesionalce izložene pritiscima, da omogućimo da se u javnosti jače čuje glas građana i da njihovi problemi i teme koje su im važne češće budu deo medijskih izveštaja”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

 

Navodi se da se zagovaralo poštovanje zakona, insistiralo na tome da gradski funkcioneri promene svoj odnos prema novinarima, organizovani su sastanci, javne konsultacije, protesti, performansi i ulične akcije, debatovalo se na javnim i onlajn tribinama, usavršavalo na seminarima i edukacijama…

 

“Nastojali smo da budemo solidarni sa kolegama, ali i da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa svima koji štite javni interes i razumeju značaj lokalnih glasila za razvoj demokratije u zajednici. Uticali smo da gradska vlast, posle godina ignorisanja i ekonomskog iscrpljivanja medija, promeni lošu praksu i u dva navrata uspeli da svojim predlozima uvećamo budžet za medijske projekte. Proširili smo krug svojih partnera i saradnika i postali mesto okupljanja medijskih profesionalaca, ne samo iz Kragujevca, već i iz cele Šumadije, pa i šire. Pod imenom „Medijsko sklonište Kragujevac“ kreirali smo i objavili na desetine tekstova, kojima smo demonstrirali ulogu medija u službi zajednice”, navode iz Medijskog skloništa.

 

Ističu da ih sve vreme pokreće isti motiv- želja da Kragujevčanke i Kragujevčani imaju kvalitetnije javno informisanje, da Kragujevac bude grad medijskog pluralizma i da dostojno baštini tradiciju „kolevke srpskog novinarstva“.

 

“U godinama koje slede, još odlučnije nastavljamo ka tom cilju”, poručuju iz Medijskog skloništa Kragujevac.

Tagovi

Povezani tekstovi