Tri i po decenije „Erotike“: Prodaja išla do rekordnih 500.000 primeraka

Glavni urednik i pokretač tog, sada već kultnog, ali i definitivno najuspešnijeg revijalnog izdanja kuće Vjesnik, Milivoj Pašiček, kaže da pri osmišljavanju i odobravanju sadržaja i koncepcije tog erotskog projekta davne 1985. nije bilo skoro nikakvih problema.

Erotici su prethodila dva broje eksperimentalnog RS Magazina Erotika, štampana 1984. s prodajom od preko 70.000 primeraka što je, kako se kasnije ispostavilo, umirilo socijalističke „dušebrižnike“, ali je bio i znak tadašnjem rukovodstvu kuće Vjesnik da se i s erotskim izdanjem treba ozbiljnije uhvatiti u koštac.

„Jugoslavija je kao bila konzervativna, ali je bila deset puta otvorenija od današnje Hrvatske“, kaže Pašiček.

Dodaje kako je pokretač projekta bio profit, a formula uspeha kvalitetni tekstovi, a ne puko „leplenje“ erotskih fotografija. Zato je i ugled Erotike rastao zbog imena autora i tema kojima su se bavili u tom erotskom magazinu.

„Priče za Erotiku punim imenom i prezimenom pisali su, između ostalih, i Zvonimir Majdak, Ivan Kušan, Drago Kastratović, Alojz Majetić, Zvonimir Balog, Predrag Raos, Tito Bilopavlović, Igor Mandić, a ‘po kazni’ mi je bio poslan i Denis Kuljiš. Sarađivali su i Momo Kapor, Tomislav Sabljak, Fadil Hadžić, Stephan Lupino i Pero Kvesić, kolumne je pisala i Jelena Lovrić, kolumnistkinja Plejboja Gerti Senger, a fotografisao je i pokojni Ivo Pukanić. Među novinarima, umetnicima, naučnicima i glumcima saradnici su bili Goran Milić, Aleksandar Tijanić, Lordan Zafranović, Krsto Papić, Bata Živojinović, ali i profesori Dražen Kalođera i Ivica Maštruko“ pristeio se Pašiček.

Među saradnicima Sanader, ali i partijski funkcioneri Osnivač Erotike podsetio je da je fotografije tada pravio Ivo Sanader, koji će kasnije postati drugi predsednik HDž-a i hrvatski premijer.

S Erotikom su tada sarađivali i neki od vođa Saveza komunista, među kojima i Sonja Lokar, izvršna sekretarica CK SK Slovenije i Branko Bošnjak, sekretar u tadašnjem zagrebačkom partijskom komitetu.

„Nađite mi danas autora s imenom i prezimenom kao što su u to vreme bili Majdak, Sabljak ili Raos koji će se danas potpisivati pod svoje erotske priče, koje su već tada bile ‘žešće’. Danas to niko ne bi potpisao zbog straha, zbog reakcije ‘konzervi'“, kaže Pašiček.

Usledio je uspeh, prosečna tiraž koji se prodavao 1985. bio je veći od 100.000 primeraka, a Erotika je postala interesantna i tražena u zemljama susednog socijalističkog bloka. Usledio je dogovor s Mađarima zainteresovanim za erotiku na jugoslovenski način.

„Mađarima smo prodali Erotiku u vrlo zanimljivom aranžmanu. Prodali smo im kpirajt, a Vjesnikovu štampariju smo naterali da Erotiku štampa na mađarskom jeziku. Dogovoreno je 100.000 primeraka koje smo im slali kao jabuke, priznavali im oštećene primerke, davali im po hiljadu komada više ‘ako se otuđi ili uništi’. Uz tih 100.000 primeraka rekordna nam je prodaja bila krajem 1987. kada je broj iz decembra planuo u 399.698 primeraka“ kaže Pašiček.

Na putu do kioska nestajalo i do 10.000 primeraka

Uz rekordnu prodaju, Erotika je bila poznata i kao Vjesnikovo izdanje koje se najviše kralo pre dolaska na kioske.

„Znalo je biti ukradeno i do 10.000 komada Erotike iz štamparije, kralo se iz otpreme – ekspedita. Pitao sam se što bi se dogodilo da, recimo, u Tvornici čarapa Jadran neko ukrade deset hiljada čarapa, kako bi reagovali u Centralnom komitetu. Možda bi pala i gradska vlast“, istakao je Pašiček.

Rekao je i da je Erotika u potpunosti zasenila erotska izdanja iz beogradske štampe koji je prve erotske časopise u bivšoj državi počeo da plasira još 1968. godine.

„U potpunosti smo pomeli konkurenciju. U srpskim gradovima, naročito u urbanim sredinama, Beogradu i Nišu, Erotika se prodavala bolje nego u nekim većim hrvatskim gradovima. To se ponajbolje vidi u količini malih oglasa koje smo dobijali iz Srbije“, ispričao je Pašiček.

Erotika je bila daleko najuspešnije revijalno izdanje bivše kuće Vjesnik koje je bilo ugašeno 1990. Prema poslednjim dostupnim zvaničnim podacima, u prve četiri godine izlaženja od 1985. do 1988. Erotika je bila prodana u više od 10 miliona primeraka.

Tagovi

Povezani tekstovi