Tribina „Pritisci na medije, načini i posledice“: Vlast sve „kreativnija“

Foto: N1
Foto: N1

Kada su u pitanju pretnje i pritisci na novinare, presude se retko donose i takvih je primera u Srbiji svega nekoliko. Postupci, ako uopšte budu pokrenuti, traju u nedogled, a statistika nije ni realna, jer su se novinari navikli na takav radni ambijent. To je rečeno na tribini Južnih vesti, Medija i reform centra i Siti smart Medije iz Niša pod nazivom „Pritisci na medije, načini i posledice“.

Na tribini je istaknuto da je poslednja vladajuća garnitura uspela da preokrene činjenicu, koja bi kod građana trebalo da je nepobitna, a to je da država nije isto što i vlast.

 

Panelisti zaključuju da se nivo pritiska na profesionalne medije širi, a vlast je sve kreativnija u pronalaženju modela kako bi se mediji bavili odbranom sebe i profesije, umesto temama od javnog interesa.

 

„Ovih mesec dana u martu, nama je stvarno bio pakao. Šta god da kreneš da radiš, krenu tri nove stvari tog dana. Tri nova poslanika ili ministra krene da se oglašava. I mi sedimo i kažemo sebi – čekajte ljudi, bavimo se mesec dana sami sobom i sami smo sebi vest i rekli potom – ovo mora da prestane i mi sada nećemo više ovime da se bavimo“, kaže Jelena Radivojević, novinarka KRIK.

 

„To sve ide iz jednog centra. Dakle, uveče se koordinira, pa se šalju SMS poruke tim, nazovi glavnim urednicima tabloida ko šta da stavi na naslovnu stranu i koga ko da ‘udari’. Sve je dirigovano, to se zna. Hajde da se ne lažemo, ne treba ti neki veliki dokaz – otvori novine i vidi, svaki dan“, kaže Igor Božić, News direktor N1.

 

„Mislim da je ova vlast izašla iz perioda kada je mislila da će neki mediji da odustanu. Kad su videli da se ne odustaje, sad su započeli prepredeniju igru – da se ti mediji unište finansijski“, kaže Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria.

 

„Realna situacija jeste takva da smo mi ugroženi. Stalno se izmišljaju neki novi vidovi pritisaka, a druga stvar je i opasna stvar – da naš subjektivni osečaj nije takav. Zato što naše novinare niko na ulici nikada nije napao. Zato što od svoje zajednice dobijamo podršku, a ne pritisak i vi zato imate tu iluziju da je sve u redu“, kaže Gordana Bjeletić, urednica Južnih vesti.

Tagovi

Povezani tekstovi