Tržište diktira cene

Štampa je poskupljivala u etapama. Mada su novinski izdavači postigli dogovor o poskupljenju, još pre dva meseca, neki su od njega odustali u poslednjem trenutku. Razlog za takvo ponašanje, pored straha da bi zbog besparice u društvu moglo doći do velikog pada tiraža, bile su i različite procene izdavača koliko mogu izdržati pod starim cenama i kalkulacije o isplativosti.
Od stare cene najpre su odustali oni koji imaju veće troškove. “Novosti” sa redovnih 48, nisu mogle da izdrže cenu od 20 dinara. Tako su “Novosti” i “Danas” “probili led” i pre mesec dana prvi podigli cenu na 30 dinara. Uskoro su, prinuđeni tržišnim uslovima, poskupeli “Politika” sa 20 na 30 dinara (nedeljom 35), “Blic” sa 18 na 20 (petkom 25), a od juče “Glas” sa 15 na 20 i “Kurir” sa 10 na 15 dinara (na 24 strane).
Da je povećanje cena novina očekivano, kao i da se očekuje poskupljenje revijalnih listova, jer će svi morati da idu na tržišnu cenu, koja pokriva troškove, najavljuje izvršni direktor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija Zoran Papić.
– Poskupljenje nije došlo kao posledica želje novinskih izdavača za ekstraprofitom, na račun čitalaca, već zbog mirovanja cene duže od dve godine i rasta troškova u međuvremenu – objašnjava Papić. – Sve što su izdavači dobili ukidanjem poreza, odlukom tadašnjeg ministra finansija Božidara Đelića, istopilo se u međuvremenu. Naime, devedeset posto repromaterijala je iz uvoza, a u trenutku kad je donošena odluka o oslobađanju izdavača od poreza oseten evro je bio znatno niži (za više od 20 dinara). Osim toga, u međuvremenu su, i po nekoliko puta, povećane cena goriva, transporta i druge cene uslužnih delatnosti.
Na neophodnost povećanja cena novina, zbog velikih troškova, upozoravaju i distributeri štampe. U jednom od većih, “Beokolpu”, potvrđuju da je prvi talas poskupljenja pratio i pad prodaje, ali da se on “amortizuje” poskupljenjem svih dnevnika. U zadnjih sedam dana beleži se i postepeni rast tiraža. U ovoj kući, koja “pokriva” oko trideset odsto svih tiraža u Srbiji, procenjuju da će se za desetak dana, bez obzira na slabu platežnu moć stanovništva, prodaja gotovo vratiti na pređašnje stanje.


S.Remić

Tagovi

Povezani tekstovi