Turske vlasti pustile na slobodu šefa ‘Sputnjika’ u Istanbulu

Urednik „Sputnjika Turska“ Mahir Boztepe „pušten je posle razgovora u policijskoj stanici u Istanbulu“, objavio je taj medij na svojoj veb-stranici.

Puštanje na slobodu došlo je ubrzo posle telefonskog razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Turske tokom kojeg je pomenuto hapšenje zvaničnika „Sputnjika“, kaže Moskva.

Po turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu, Boztepe je uhapšen u okviru istrage zbog „vređanja turske nacije i turske države“ i „podrivanja jedinstva države i integriteta zemlje“.

Pretresene su prostorije „Sputnjika“ u Istanbulu, prenose mediji.

Hapšenje novinara je usledilo pošto je Sputnjik u subotu objavio članak u kojem je kao „ukradena provincija“ opisan region Hataj, priključen Turskoj 1939. godine, pošto joj ga je ustupila Francuska koja je dobila mandat od Lige nacija da upravlja Sirijom.

„Sputnjik“ je ranije objavio puštanje trojice drugih svojih saradnika – dvojice novinara i prevodioca, koji su uhapšeni u Ankari.

„Pušteni su na slobodu pošto ih je ispitao tužilac“, navodi se na sajtu i dodaje da su turske vlasti odlučile da ne vode postupak protiv njih.

Nepoznate osobe su u subotu uveče provalile u stanove troje zaposlenih u „Sputnjiku“, vređale ih i pretile, izjavila je urednica Margarita Simonian.

To se događa dok je partnerstvo Rusije i Turske narušeno povećanjem napetosti među njima u Siriji, gde one podržavaju suprotstavljene strane.

Predsednik Odbora ruskog parlamenta za spoljnu politiku, Konstantin Kosačev rekao je da se plaši „dodatnih komplikacija“ rusko-turskih odnosa zbog incidenta sa „Sputnjikom“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju „osudila je“ na Tviteru „pretnje i pokušaj napada“ na novinare „Sputnjika“ u Turskoj i „pozvala vlasti da obezbede sigurnost stranih dopisnika“.

Tagovi

Povezani tekstovi