Tužilac Ilić: Bez dokaza policije, tužilaštvo nemoćno

Ilić je rekao za B92 da „slučaj Ćuruvija“ za tužilaštvo nije, niti će biti završen „sve dok sa sigurnošću ne bude utvrdjeno ko je neposredni izvršilac ili nalogodavac ubistva“.

„Da li organi otkrivanja imaju ili nemaju saznanja o izvršiocu, za sada nama nisu pružili nikakva saznanja o tome ko je eventualno, ja moram da kažem eventualno, podstrekač i organizator svega. Dokle god im je na vrh jezika izvršilac krivičnog dela, mi ne možemo dalje“, rekao je Ilić.

Ilić je ocenio i da je neophodna politička volja da bi istrage uopšte bile pomerene sa policije ka tužilaštvu.

„Tužilac treba da bude istražitelj u pravom smislu te reči, da mu je policija na raspolaganju i da mu budu dostupne sve neophodne informacije. Sad to ne postoji“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, svi državni organi, ne samo policija, dužni su da tužiocu dostave sve potrebne informacije, ali sankcija za odsustvo te prakse nema.

„Meni kao tužiocu ne preostaje ništa drugo nego da se, kada policija ili poreska policija ne daju informacije, žalim njihovom pretpostavljenom i ništa drugo“, rekao je Ilić.

B92 objavio je prošle nedelje informaciju da je policiji već godinu dana poznato ime navodnog ubice Ćuruvije, na osnovu izjave svedoka.

Prema tom izvoru, Ćuruviju je ubio u aprilu 1999. godine Luka Pejović, koji je i sam ubijen godinu dana kasnije u Beogradu.

Policija i specijalni tužilac nisu se oglasili povodom te informacije.

Prema nezvaničnim informacijama u najnovijem broju „Nedeljnog telegrafa“, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije pokrenuli su istragu protiv osoba koje su otkrile identitet Pejovića.

Pozivajući se na izvor u Specijalnom tužilaštvu, list je objavio da je proteklog vikenda održan sastanak funkcionera Specijalnog tužilaštva i UBPOK-a na kome je zaključeno da je „otkrivanjem operativnih podataka naneta ozbiljna šteta daljem toku pretkrivičnog postupka“, kao i da je ugrožena bezbednost njegove porodice.

Prema istom izvoru, objavljivanje te informacije smatra se odavanjem službene tajne, što je krivično delo za koje je propisana višegodišnja kazna zatvora

Tagovi

Povezani tekstovi