Tužilac o napadu na novinara N1: „Vaše je da pišete prigovore, moje da odbijam“

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Osnovno javno tužilaštvo, ni posle četiri naloga Višeg, nije podiglo optužni predlog protiv radnika niškog Vodovoda, koji su novinara N1 Milana Stojanovića, sprečavali da izveštava iz Njegoševe ulice u Nišu u kojoj je više puta pucala cev, a građani bili bez vode. Skoro godinu dana kasnije, nema sudskog postupka, a ni iz tog javnog preduzeća nisu osudili ponašanje zaposlenih. Da sistem za zaštitu novinara nije zakazao u ovom slučaju, već da i ne postoji, smatraju oni koji prate ovu oblast.

 

Celog vikenda je krajem februara 2022. godine iz cevi koja je pukla tekla voda niz ulicu. Pijaće vode bilo je po kolovozu, ali su Nišlije bile bez nje.

 

„U jednom trenutku je situacija zaista delovala kao da će eskalirati, kada stojite i imate petoro, šestoro razjarenih ljudi oko sebe, ne znate čime ste ih isprovocirali dok radite svoj posao“, tako je, pre skoro godinu dana, uživo nastavio da izveštava novinar MIlan Stojanović. Na tom se snimku ne vidi, ali je posao mogao da završi zahvaljujući policijskom obezbeđenju. Policajci su se odazvali pozivu upomoć novinara koga su radnici Vodovoda napali.

 

Reagovala je tada policija, godinu dana kasnije Osnovno javno tužilaštvo u Nišu ne reaguje, ne pokreće postupak. Tužilac ne podiže optužni predlog protiv radnika Vodovoda. Više tužilaštvo šalje nalog da to uradi, advokat Stojanovića ulaže žalbe… I tako više puta.

 

„Vaše je da pišete prigovore, a moje je da ih odbijam“, reči su tužioca koje prenosi Stojanović. Pamti i prenosi i ove: „U onom izveštaju u kom se navodi zbog čega osnovni javni tužilac navodi da nema mesta pokretanju ikakvog postpuka je taj što tema kojom smo se bavili – više puta pucanje vodovodnih cevi u jednoj od niških ulica – zapravo i inije neka tema od javnog značaja, a suštinski radnici Vodovoda nisu znali da tako bahato i nasilnički postupaju prema novinaru, jer da su znali, možda i ne bi“.

 

Takvo ponašanje je protivzakonito, ali to što postupak toliko traje, ili ga u ovom slučaju i nema, za one koji prate situaciju kojoj su izloženi novinari u Srbiji nije iznenađenje.

 

Ivana Petrović iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija kaže da je to izuzetak koji potvrđuje pravilo. „Imamo situaciju da svako može da radi šta mu je volja, da spreči novinara da obavi svoju dužnost i da računa na jednu neefikasnost sistema i tu jednu igranku dobacivanja loptim – sa više instance na nižu i obrnuto“, navodi.

 

U ovom slučaju skoro godinu dana. Na potezu je opet Osnovno javno tužilaštvo, jer je iz Višeg po četvrti put stigao nalog da podignu optužni predlog.

 


Video prilog N1

Tagovi

Povezani tekstovi