Tužilac zove Legiju, odbrana Nikolića i Vučića

curuvija-25

[box align=’box-center’ id=’7702′]

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadnik rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Marković će u sud biti dovežen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su već godinu i po dana, od hapšenja 13. januara 2014. godine. 

Među predloženim svedocima na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje počinje danas u Specijalnom sudu, nalaze se Milorad Ulemek Legija, Milorad Bracanović, Franko Simatović, Jovica Stanišić, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, saznaje Danas. 

Dok je Ulemeka, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, kao i bivše čelnike srpskog DB-a Stanišića, Simatovića, Bracanovića i Branka Crnog, predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, Nikolića i Vučića zvaće odbrane optuženih bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića, nekadašnjeg prvog čoveka beogradskog RDB-a Milana Radonjića i bivših pripadnika RDB-a Ratka Romić i Miroslava Kuraka (u bekstvu). 

Tužilac je sastavio dugačku listu svedoka na kojoj se, osim Ulemeka, Stanišića i Simatovića, nalaze i pripadnici „Zemunskog klana“ Aleksandar i Miloš Simović, svedoci saradnici – Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, aktuelni generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zatim nekadašnji direktor Jugoimport-SDPR – Stevan Nikčević, kao i bivši policijski inspektor Ljubiša Milanović. 

Zanimljivo je da se među predloženim svedocima Tužilaštva ne nalazi Mirjana Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koja je u javnosti dovođena u vezu sa ovim zločinom. Njeno saslušanje, mada je dobila azil u Rusiji i najverovatnije se neće vraćati u Srbiju, tražio je advokat Rajko Danilović, koji u ovom postupku zastupa Slavkovog brata – nedavno preminulog Jovu Ćuruviju. 

„Tražimo najmanje saslušanje Mirjane Marković, ali i da se protiv nje otvori krivični postupak. Protiv nje smo podneli krivičnu prijavu jer smatramo da je naručilac Slavkovog ubistva. Sud je u pripremnom ročištu odlučio da će ona biti saslušana samo ako bude dostupna pravosudnim organima Srbije“, rekao je advokat Rajko Danilović za Danas. 

On ističe da je tokom istrage utvrđeno da je Markovićeva inicirala objavljivanje teksta „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres i da je kao predsednica JUL-a zahtevala da se vlasnik Dnevnog telegrafa pozove na odgovornost. Takođe, Danilović navodi i da sud tokom pripremnog ročišta nije prihvatio predlog odbrane optuženih da se kao svedoci saslušaju predsednik i premijer Srbije – Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. 

„To njih ne sprečava da taj predlog ponove“, objašnjava Danilović. 

Sa druge strane, odbrana optuženih je osim Nikolića i Vučića, više puta tražila da bude saslušana i folk-pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, pošto je navodno bila prisutna kada je Milorad Ulemek Legija, prema svedočenjima braće Aleksandra i Miloša Simovića, pokazao Milošu Simoviću sada optuženog Kuraka, rekavši da je on ubio Ćuruviju. Odbrana je tražila izdvajanje Ulemekovog iskaza, ali i njegovo saslušanje pred sudom. 

Ključno svedočenje u ovom slučaju dao je baš Milorad Ulemek Legija. On je Tužilaštvu ispričao da je krajem marta 1999. godine odbio predlog tadašnjeg načelnika DB-a Srbije Radomira Markovića da ubije Ćuruviju sa „pripadnicima svoje jedinice“. 

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji. 

Na početku suđenja tužilac će pročitati optužnicu, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici. Zatim će tužilaštvo dati uvodnu reč, a potom branioci okrivljenih, nakon čega će optuženi imati mogućnost da detaljno iznesu svoju odbranu. 

Nakon izlaganja odbrane, sud će početi sa izvođenjem dokaza tužilaštva za organizovani kriminal, koje optužene tereti za teško ubistvo za koje im preti kazna od 30 do 40 godina zatvora. 

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svedoka – bivših pripadnika DB-a, „zemunskog klana“, Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih. 

Suđenju će moći da prisustvuju mediji. 

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. 

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. 

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. 

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu. 

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS. 

[box align=’box-center’ id=’7703′]

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine. 

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. 

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

 

Tagovi

Povezani tekstovi