Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv novinara „Južnih vesti“ Stefana Markovića

Markovića su službenici Medijane teretili za neovlašćeno prikupljanje i zloupotrebu podataka, saslušavan je u policiji, a traženo mu je i da otkrije svoje izvore na osnovu čijih informacija je pisao o tome kako je Kitanovićeva u opštini dobila ugovor o radu – po zakonu ili ne. Žalila se na tačnost navoda, ali insistirala i na tome da novinar nije smeo da poseduje njene lične podatke.

Tužilaštvo je prijavu odbacilo još 3. januara.

Doneta je odluka da nema elemenata krivičnog dela – rekli su iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Inače, Marković je u svom radu koristio podatke Kitanovićeve i Gičevskog, ali ih nikada nije objavio i ugrozio privatnost službenika Medijane.

Sama tužba, kao način da se od novinara iskamči identitet izvora bila je ozbiljan presedan. Zbog toga mi je drago što je tužilaštvo odlučilo da je odbaci, jer pretpostavljam da su i sami uvedili o kakvom je apsurdu reč – navodi Marković.

Podsetimo, sredinom decembra prošle godine novinar Stefan Marković saslušan je u policiji. Prijavila ga je portparolka Medijane Dušanka Kitanović. Medijska koalicija istakla je da je to bio samo nastavak političkog pritiska na Južne vesti, a niška opozicija napominje da treba ispitivati sumnjive radnje u Medijani, a ne novinare.

Tagovi

Povezani tekstovi