Tužilaštvo traži psihijatrijsko lečenje za muškarca koji je upao u program RTS-a

Snimak ekrana: RTS
Snimak ekrana: RTS

Više javno tužilaštvo podnelo je Višem sudu u Beogradu predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi muškarca koji je 13. juna, u stanju neuračunljivosti, stao ispred kamere RTS-a koja je snimala uključenje uživo i izveštavanje reporterke, te izneo uvrede na račun države Srbije

Prema nalazu i mišljenju sudskog veštaka psihijatrije, V. J. je delo izvršio u neuračunljivom stanju, usled duševne bolesti.

 

Tužilaštvo smatra da postoji ozbiljna opasnost da okrivljeni učini novo, slično ili teže krivično delo, zbog čega predlaže sudu da mu izrekne meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se postigla zadovoljavajuća remisija njegovog psihičkog stanja.

 

V. J. je osumnjičen da je učinio protivpravno delo, u zakonu određeno kao krivično delo Povreda ugleda Srbije i nalazi se u pritvoru.

 

Prilikom uključenja reporterke RTS-a u Jutarnji program na Terazijama 13. juna „uleteo“ je u kadar i prosuo tečnost iz limenke energetskog pića, a onda se okrenuo da ode.

 

Potom se vratio u kadar, stao pored reporterke i pokazujući prvo dva prsta, a potom i srednji prst na obe ruke, uvredljivo, uz psovke, govorio o Srbiji, nazivajući je i „fašističkom“ državom.

 

Tužilaštvo navodi da je V. J. je državljanin Srbije koji živi u Nemačkoj i nema prijavljeno prebivalište ili boravište u Srbiji.

 

Tagovi

Povezani tekstovi