Tužilaštvo za Insajder o seriji napada u Grockoj: Istrage u toku…

Novinari Insajdera su informacije o seriji napada u toj opštini tražili u okviru akcije koju je pokrenuo Veran Matić, a koju koordiniše portal Cenzolovka, nakon paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u decembru.

Novinari portala Žig info su u poslednjih pet godina zbog, kako navode, pisanja o zloupotrebama u opštini Grocka, dobijali ozbiljne pretnje i prijavljivali ih nadležnim institucijama, ali one na prijave do danas nisu reagovale. Umesto toga, početkom oktobra Željko Matorčević fizički je napadnut na ulici i tom prilikom polomljena mu je jagodična kost.

Kako je tada objavio Žig info, mladić oko 20 godina krupnije građe prvo je pratio Matorčevića nekoliko stotina metara, da bi ga zatim udario u potiljak.

„Od siline udarca, Matorčević je pao na zemlju, a N.N lice je nastavilo sa udarcima. Nakon što je iz suprotnog smera naišla kolona vozila, mladić je prestao udarati Matorčevića da bi se zatim udaljio sa mesta napada“, objavio je tada portal Žig info.

Ko je napao urednika Žig info i kakav motiv stoji iza toga, nadležne institucije još nisu utvrdili. Na pitanje Insajdera, da li je neko privreden i osumnjičen u ovom slučaju, u Drugom osnovnom tužilaštvu  odgovaraju:

„U toku je operativni rad na utvrđivanju svih okolnosti koje se tiču izvršenja krivičnog dela i identifikovanja učinioca“.

Nije rasvetljen ni napad na Zorana Jankovića, člana NO JP Srbijagas, koji je u martu 2016. godine prebijen u Vrčinu. Kako je izjavio, njega su fizički napala dva pripadnika MUP-a „otkrio korupciju u gasifikaciji Grocke“.

 „Prvo me je jedan policaja udario, a batine sam dobio i kada sam se posle toga žalio trojici pripadnika MUP-a za pomoć. Umesto da mi pomognu, jedan od njih me je udario glavom u lice“, izjavio je za Blic Janković, koji je imenovao jednog od policajaca i zapisao broj tablica policijskog automobila u kojem su bili napadači.

Uprkos tome do danas iz nadležnih institucija nema odgovora ko ga je i zašto napao.

„Tužilaštvo u ovom slučaju vodi predistražni postupak i prikuplja sva potrebna obaveštenja, nakon čega će doneti odluku o kojoj ćemo vas obavestiti“, kažu za Insajder u Drugom osnovnom tužilaštvu, iz koga nismo dobili odgovor da li su policajci za koje Janković navodi da su ga napali tokom istrage na bilo koji način sankcionisani.

I Željko Matorčević i Zoran Janković tvrde da je motiv napada na njih to što su ukazivali na zloupotrebe u Grockoj, u koje je, prema njihovim rečima, umešan i predsednik Opštine Dragoljub Simonović.

I novinar Žig infa Milan Jovanović, kome je nedavno nedavno zapaljena kuća, automobil i garaža, a potom provaljeno u iznajmljeni stan, smatra da iza svega stoji Dragoljub Simonović.

Prema informacijama koje je u javnost iznosio Jovanović, tužilaštvo i policija Simonovića nisu ni saslušali.

 „Napisao sam mnogo tekstova i o nelegalnoj gradnji, o krađama novih železničkih pragova u vreme kada je Simonović bio direktor ’Železnica′. Kamion kojim su dovezeni ti pragovi fotografisao sam ispred Simonovićeve kuće 2015. godine. Tada je pokušao da me ubije, udarao me je velikim štapom u glavu i pričao da želi da vidi šta imam u mozgu. Kamere na Simonovićevoj kući snimile su taj napad, ali policija je tada tvrdila da snimak ne postoji i nije podnela krivičnu prijavu”, rekao je Jovanović.

Optužbe koje je Jovanović izneo na njegov račun, Simonović je negirao.

Novinari Insajdera danas su i MUP-u uputili pitanje da li je predsednik Opštine Grocka pozvan na saslušanje u ovom slučaju. Na ovo pitanje još nismo dobili odgovor.

Tagovi

Povezani tekstovi