„Tužilštvo će ispitati pretnje“

Tužilaštvo će tražiti od policije da identifikuje osobe koje su slale pretnje RTV B92 i da hitno preduzme sve mere da se obezbedi sigurnost novinara i urednika B92, kaže vršilac dužnosti Republičkog tužioca Slobodan Radovanović.


B92 juče je podneo Četvrtom opštinskom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog brojnih pretnji kojima su zaposleni u toj kući poslednjih dana izloženi, a državni tužilac tvrdi da će učiniti sve da se ovo pitanje dovede do kraja.


“Država Srbija mora da bude demokratska država i moramo da obezbedimo sigurnost građana, pa i medija, kao glasnogovornika javnosti”, kazao je Radovanović.


On je kazao i da ovakva ponašanja “moraju biti sasečena u korenu jer mi ne smemo da ugrožavamo demokratičnost jednog društva”.


SDU protestuje zbog pretnji novinarima


Socijaldemokratska unija izrazila je protest povodom pretnji koje se poslednjih dana upućuju novinarima i urednicima Radio-televizije B92.


Kako se navodi u saopštenju te stranke, sve češći napadi na novinare i medijske kuće za cilj imaju sprečavanje slobodnog informisanja u Srbiji.


„SDU ove pretnje smatra vrlo ozbiljnim i podseća da bez slobode za medije Srbija i njeno društvo nemaju istinsku budućnost“, navodi se u saopštenju.


Medijska kuća B92 podnela je juče Četvrtom opštinskom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu i obavestila policiju o brojnim pretnjama fizičkim likvidacijama upućenih novinarima i urednicima te kuće.


Beta i Blic protestuju zbog dopisnice


Novinska agencija Beta i dnevni list Blic, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije uputili su zajednički protest MUP-u Srbije, zbog toga što policija nije zaštitila dopisnicu iz Leskovca Milicu Ivanović od napada demonstranata na administrativnom prelazu Mutivode kod Medveđe.


U pismu direktoru policije MUP-a Srbije Miloradu Veljoviću, Beta i Blic protestovali su što policajci koji su prisustvovali jučerašnjem incidentu nisu reagovali u trenutku kada je jedan od demonstranata panjem pogodio novinarku Milicu Ivanović, niti su to učinili kada im se ona obratila za pomoć.

Tagovi

Povezani tekstovi